Det er Commedia del arte à la 1672 i Frankrig, hvor Molière skrev komedien Scapins Rævestreger og udendørsteater anno 2018 i Danmark i Jacob Moth-Poulsen og Johan Sarauws bearbejdelse.

Den skøre historie om det forkælede borgerskab handler om to forstokkede fædre, deres forkælede/forelskede sønner og disses forbudte kærester og koner. Den ene kæreste er endda muligvis ikke den sigøjner, vi tror, hun er! Hertil kommer to underbetalte tjenere – den ene bange og nervøs for at blive straffet af sin herre og den snu tjenerræv Scapin, der laver rænkespil på kryds og tværs. Det hele ender godt til sidst – eller?

Det skal ikke afsløres her.

Sceneriet er fabelagtigt til Molières komedie. Det hele foregår i Odense Slotsgård, hvor scenografien meget symbolsk er et kæmpemæssigt hønsebur med et minimalt hønsehus, og hvor publikum mødes af de medvirkende i en lille hanedans, før den egentlige historie går i gang. Alle er iført hanekam og fjer med undtagelse af tjeneren Scapin, der har en ræv bag øret eller måske er en ræv.

Det er et meget ungt hold skuespillere, Johan Sarauw arbejder med, og alle er ikke engang færdiguddannede. Det giver på den ene side forestillingen et frisk pust og alle bidrager med en imponerende og yndefuld fysik og ditto entusiasme. På den anden side var manglen på erfaring åbenbar.

Thomas Nielsen har titelrollen som Scapin. Han har en farlighed over sig, så han kan tæmme publikum, når de forsøges inddraget af en af de unge forelskede mænd, Kristian Rossen, iført netstrømper og gigantiske plateausko. Thomas Nielsen er ekstremt fysisk og kan på en gang fremstille sig selv som superfrisk og ved stykkets slutning som døden nær efter en ulykke. Til gengæld gik han på premiereaftenen helt kold på sine replikker, og det var ikke nemt for ham at komme ind i rollen igen.

Rebecca Rønde Kiilerich er sjov som den forskræmte tjener, der ikke ved hverken ud eller ind og som den helt blanke forlovede Giacinta.

Molière bevæger sig ud og ind af den symbolske fabel om den snu ræv og de dumme høns og forviklinger mellem borger- og tjenerskab. Meget eksplicit bliver det med Olivia Hetmans bevidst kitchede og fjerede kostumer.

Det er sjov forveksling med flere symbolske lag. Overvej et slag forbi den hyggelige slotsgård – sommeren er til udendørsteater.

Det bliver til 4 små stjerner.

 

Forfatter: Molière
Bearbejdelse: Jacob Moth-Poulsen & Johan Sarauw
Instruktør: Johan Sarauw
Medvirkende: Thomas Nielsen, Mette Kjeldgaard, Morten Klode, Rebecca Kiilerich, Kristian Rossen, Amanda Bøgestrøm, Niels Andersen

Spilleperiode: 21. til 23. juli og 31. juli til 18. august i Odense Slotsgård
– Fra 25. til 29. juli på KUNSTEN museum of modern art i Aalborg