Ingmar Bergmans Scener fra et ægteskab er en eviggyldig klassiker med humor og dybde levendegjort af to af Danmarks dygtigste med Stine Stengade og Morten Kirkskov i rollerne. 

Johan og Marianne er gift på 13. år. De har to børn, solide karrierer, gode venner og et stabilt sexliv. Men noget mangler. Den ene savner nærvær og intimitet, den anden har brug for passion og eventyr. Med ét synes alt at mangle i parforholdet, der smuldrer i utroskab, undertrykte behov, usagte ord og understimulerede liv.

Scener fra et ægteskab sætter kærligheden under lup. Oprindeligt skrevet og vist som TV-serie i 1973 fungerer historien ubeskriveligt godt som teaterstykke – ikke mindst ved Thomas Bendixens iscenesættelse, der sætter den stærke tekst i fokus ved at skrue ned for alt andet; scenografi, koreografi, lys, lyd og kostume, der via minimalistisk tilstedeværelse styrker fortællingen.

Som et twist – af den geniale slags – har Bendixen byttet om på karakterernes oprindelige replikker, så Marianne har overtaget Johans – og omvendt. Det forklarer instruktøren med ordene:

”(Det har vi gjort, red.) for at undersøge, hvor kønsopløste vi er. Ved at vi har byttet rundt på rollerne, har vi vækket dem på ny. Vi møder dem et nyt sted. For mig viser det, hvor stærk teksten er, når den med dette twist skaber nye, troværdige mennesker og konflikter i overensstemmelse med den virkelighed, vi lever i nu.”

Det er meget muligt, at Scener fra et ægteskab kom til verden for knap et halvt århundrede siden, men dilemmaerne i parforholdets svære kunst er vedkommende som aldrig før. Kompleksiteterne er i virkeligheden vokset i form af opnåelsen af mere ligestilling, udefinerbare kønsroller og svære samfundsspørgsmål, der nu skal tages med i regnestykket.

Ikke desto mindre bliver alt dette materialiseret af Stine Stengade og Morten Kirkskov til fuldkommen perfektion. Kemien kan hverken overses eller at overhøres, mens intensiteten forbliver autentisk og overbevisende.

”Nogle ting skal bare have lov til at ligge i havlmørke,” lyder det på et tidspunkt i løbet af forestillingen. Det må dog ikke være tilfældet med denne opsætning, der skal opleves og holdes i live – for ethvert parforholds overlevelse.

Scener fra et ægteskab spiller et begrænset antal forestillinger på Store Scene i Skuespilhuset frem til den 2. oktober 2018.

Medvirkende: Stine Stengade og Morten Kirkskov
Iscenesættelse og bearbejdelse: Thomas Bendixen
Scenografi og lysdesign: Mårten K. Axelsson
Kostumedesign: Sara Mau
Lyddesign: Jonas Vest