‘Skærmydsler’ er en perle i dansk teaters kulturarv. Med Malene Schwartz og Sonja Oppenhagen som de to knuselskelige søstre Clara og Hertha, er der lagt op til noget af det bedste scenekunst, der kan opdrives herhjemme.

De to tanter bor under samme tag og lever et rutinepræget liv med deres ugentlige gøremål i hjemmet. De småskændes om livets store og små spørgsmål – de er i det hele taget som søskende er flest – ikke enige om ret meget. De to pebermøer får dog kam til deres hår af niecen Ellen, som de tog til sig da deres søster døde en tragisk død. I rollen som Ellen oplever vi søde Mathilde Norholt, som et frisk pust i tanternes støvede dagligstue. Hun er sjov, sød og kæk, og det er morsomt at se hvordan hun udfordrer tante ‘1’ og tante ‘2’, når hun kommer hjem fra universitetet og reflekterer over den nye viden hun lærer. Preben Kristensen træder ind i rollen som Professor Petersen, og han tænder for en stund en længselsfuld glød i søstrenes hjerter. Han har forståelse for begge generationer og udglatter de små misstemninger i hjemmet.

Det særlige ved ‘Skærmydsler’ er, at selvom Gustav Wieds forestilling er mere end hundrede år gammel, så er det tankevækkende hvor lidt, der er ændret i manuskriptet for at den stadig er vedkommende i dag. Som publikum sidder du ikke og tænker, at det er et aldrene stykke dramatik, men du fascineres af dialogen og stemningerne. Dertil skal det så siges, at skuespilpræstationerne er eminente. Malene er fantastisk som den stædige tante ‘1’ og Sonja er den søde og lidt fjollede tante ‘2’, og af og til tages man i at tænke, hvordan mon Ghita Nørby ville have spillet denne rolle, som hun få dage før premieren trak sig fra. Men timingen i samspillet på kryds og tværs er enestående. En pragtfuld teateroplevelse.

Er månen gul eller hvid? Svaret får du måske, hvis du går ind og ser ‘Skærmydsler’ på Folketeatret, der spiller frem til 3. januar 2016.

Instruktør: Kasper Wilton
Medvirkende: Malene Schwartz, Sonja Oppenhagen, Preben kristensen, Mathilde Norholt