Malstrøm Teaters seneste forestilling er bygget op som en teaterkoncert med overvejende live musik. Publikum tages med på rejse i det menneskelige sind – helt ud i afkrogene fra det lyseste til det allermest dunkle. Omdrejningspunktet er en afdanket sprechstallmeisters livshistorie, der fortælles ved hjælp af musikalske nedslag i dennes liv.

Sprechstallmeisteren er en på én gang både sørgelig og mystisk karakter, der kæmper for at bevare værdigheden. Møller Jørgensen giver meget overbevisende liv og nerve til sprechstallmeisteren i for eksempel sangene ’Hold My Hand’ og ’Creep’.

Som alle mennesker har sprechstallmeisteren oplevet sorg og glæde, angst og gåpåmod og tider med nærmest euforisk selvtilfredshed, fandenivoldskhed og manglende selvværd. Alle disse sindstilstande bliver gestaltet af forskellige skuespillere.

Hele ensemblet er på scenen med en forrygende udgave af ’The Greatest Show’ efterfulgt af en følelsesladet version af Bjørks ’It’s Oh So Quiet’, der fremføres helt utilregneligt af Sofie Karoline, og beskriver det virvar af følelser, som forelskelse bringer med sig. I numre som ’Take Me Out’ og ’Out of the Cave’ synger Sofie Karoline indlevende og meget imponerende om livets skyggesider og ønsket om at komme ud i lyset igen.

Martin Per Møllers vagabondlignende figur synger i numre som ’Human’, ’Glitter & Gold’ og ’Lost And Found’ om at være et kæmpende menneske helt på bunden, og hans fremragende stemme giver nyt liv og dybde til sangene.

Line Frank Karlson giver liv til en psykotisk glad og tilsyneladende forvirret karakter, som synger om at blive svigtet og være forladt og alene i nummeret ’Who Will Love Me Now’, og i Abbas sang ’Take a Chance on Me’ springer desperationen grænsende til vanvid ud for fuld musik. Formidabel præstation.

Mette Lindholm og Camilla Pedersen Stub er udadtil perfekte dukker i en perfekt familie og tager Melanie Martinez’ nummer ’Dollhouse’ til nye højder. I sangen ’Mad World’ synger Pedersen Stub medrivende om en hård opvækst og om ikke at passe ind. Og minsandten om ikke også Pedersen Stub giver den gamle klassiker ’Baby It’s Cold Outside’ et nyt udtryk sammen med Møller Jørgensen.

Den selvretfærdige og selvhævdende side af os alle repræsenteres af Kristina Linnebjergs karakter, der tager selfies for fuld skrue. Linnebjergs udgave af ’I Live My Day As If It Was My Last’ er flot og en fryd for ørerne. Hvilket også gør sig gældende i Lady Gagas ‘Hold My Hand’, som Linnebjerg synger sammen med Camilla Pedersen Stub.

Vampen over dem alle, Anne Mejdahl Daugbjerg er en sexet, rå og farlig femme fatale, der folder hele sin flotte stemme ud i sange som Queens ’I Want It All’, ’Personal Jesus’ og ’Black Hole Sun’.

Igennem hele forestillingen pirrer Heidi Juhl Paaske og Daniel Stoof Jensens uhyggelige klovne til de øvrige karakterers negative følelser, når de listigt sniger sig omkring og puffer til de allerede hældende læs. Juhl Paaske og Stoof Jensen er mesterligt snigende og uhyggelige, når de svælger i andres ulykke.

Som en modvægt til de to klovne er Henriette Petersens healer en positiv og meget humoristisk gennemgående figur. Der mangler hverken ”pling-pling” eller ”yum-yum” eller sølvpapirshat for den sags skyld, og Petersen spiller gennemført sjovt til stor moro for publikum.

Sidsel Nygaard og Luise Lee Falslunds sikre instruktion sammen med flot koreografi af Tanja Høivang, Sabine Skjød Nielsen og Christina Lorentzen og Nikolaj Andergren Johansens fine scenografi binder forestillingen smukt sammen. Bonnie Lykke har stået for de mange flotte masker og den imponerende marionetdukke, mens musikken er under Frederik Studsgaard Rindals kyndige ledelse.

’State of Mind Freakshow’ havde premiere den 7. september og spiller frem til den 21. oktober 2023 på Malstrøm Teater. Anmeldt den 21. september 2023.

Instruktion: Sidsel Nygaard og Luise Lee Falslund

Scenografi: Nikolaj Andergren Johansen

Koreografi: Tanja Høivang, Sabine Skjød Nielsen og Christina Lorentzen

Musikalsk ledelse: Frederik Studsgaard Rindal

Teknik: Lars Holdgaard Madsen og Brian Jørner

Dukker og masker: Bonnie Lykke

Foto: Tina Liv

Medvirkende: Henriette Petersen, Line Frank Karlson, Sofie Karoline, Anne Mejdahl Daugbjerg, Mette Lindholm, Camilla Pedersen Stub, Møller Jørgensen, Kristina Linnebjerg, Daniel Stoof Jensen, Martin Per Møller, Heidi Juhl Paaske