Trods talentfuldt skuespil strejfer ’Stræber’ blot overfladen af et yderst interessant tema.


”’Stræber’ handler om at vokse op i en verden af muligheder: Om rusen, når det lykkes, og om skuffelsen, når forventningerne er så høje, at man ikke når i mål. Om stress, angst, tab og hvordan dette kan ændre både ens livssyn og livsbane. Men også om at blive stædigt ved, kæmpe mod alle odds og gå efter sin passion. Og så undersøger ’Stræber’ også, hvad der sker, hvis man giver op eller slip, giver fanden i præstationer, valg og mål, mærker sig selv og måske rækker ud efter hjælp”.


Sådan lyder beskrivelsen af forestillingen ’Stræber’, der er blevet til i et samarbejde mellem MÆRKVÆRK og Teater Nordkraft. Desværre er eksekveringen af de ellers spændende tanker ikke landet efter forventningerne. Historiefortællingen er rodet og forvirrende, hvorfor de 50 minutter på én gang opleves som både for korte og for lange. Først langt inde i stykket kommer den røde tråd til syne, men så – vupti – er det hele forbi.

Den kunstneriske leder af MÆRKVÆRK Anne Gry Henningsens idé med stykket et fremragende. Der findes masser af potentiale i temaet om 12-talspigerne, taberdrengene og om presset fra erhvervslivet og politisk hold for at får de unge til at komme hurtigere igennem uddannelsesforløbet og ud på arbejdsmarkedet. Desværre når vi aldrig for alvor i dybden med emnet, da budskaberne ofte drukner i ugennemskuelige dialoger og scener trods et stærkt skuespil, der for det meste fremstår overbevisende.

’Stræber’ spiller på GROB frem til 18. november 2017 og derefter på Teater Nordkraft fra 22. til 25. november 2017.

Instruktør: Petra Søe
Medvirkende: Marie Mondrup, Mikkel Reenberg, Anne Gry Henningsen
Manuskript: Julie Maj Jakobsen & Petrea Søe i samarbejde med holdet