Stemningen fejler aldrig noget, når der indbydes til premiere ved Dronning Dorothea Teatret i Kolding. Alle sejl er sat til, og den røde løber er rullet ud, mens foreningens formand Jacob Knudsen tager imod hver enkelt med et kæmpe smil på læben, så hver og en føler sig en anelse mere speciel end ham foran dig. Der er kredset for modtagelse såvel som stemningen.

Igennem de seneste par år har Dronning Dorothea Teatret sat alle sejl til, når de inviterer folk i Kolding og omegn til festspil på Amfiscenen. Sidste år blev byens 750års jubilæum fejret med et storslået show med bysbarnet Stig Rossen i spidsen, mens der tidligere er spillet alt fra ”Den eneste ene” til blandt andet ”Klokkeren fra Notre Dame” – forestillinger, der på hver sin måde har printet sig ind i publikums erindring. Spørgsmålet er, om årets satsning med melodigrandprixsange fra 1980’erne også vil stå som en klar erindring – dette kan der herske tvivl om.

Om end alle yder deres bedste, bliver historien hurtigt en anelse tynd og måske endda lidt for klicheagtig i både fortælling og udførsel. Dette til trods for at flere af solisterne kæmper ihærdigt for at levere og selvom sangene vækker følelse af genkendelse såvel som lysten til en omgang ”sing-a-long”.

Og publikum svarer da også glædeligt tilbage ved at nynne med på både ”Video-Video”, ”Under stjernerne på himlen”, ”Boom Boom”, ”Alt det som ingen ved” og mange flere melodigrandprixsange, som tilsammen danner rammer om fortælling. Nogle sange må siges at blive leveret med lidt mere held og ynde end andre og især Julie S. Hansen og Laura Krogsgaard Schrøder imponerer med deres selvsikre skuespil og deres yndige stemmer. Det samme gør Amanda Arrigan Nyman og Andreas Borchmann Laursen i duetten ”Denne gang”, der meget vellykket skaber romantik på scenen. Begge formår de at give sangene nyt liv. Generelt imponerer Andreas Borchmann Laursen af flere omgange med sit talent for sang.

Sammen med Mads-Emil Frederiksen, Lauritz Frost Nielsen og Sharith Nagendran udgør Laursen en skøn firkløver, hvor hvert medlem på fin vis bidrager lidt ekstra til stemningen og underholdningen. Især Mads Emil Frederiksen slipper afsted med en del via charme og selvsikkerhed på scenen.

Herudover formår Laura Bager og Iben Marie Lindqvist Jensen som altid at fremkalde smil blandt publikum med såvel deres charmerende og søde ydre og dejlige sangstemmer.

Værd af nævne er desuden en meget gennemtænkt og vellykket scenografi såvel som koreografi, som alt i alt bakker op om de farvestrålende 80’er-kostumer. Med udspring i 1980’erne kan det dog undre at man også vælger at inddrage Jakob Sveistrups ”Jeg tænder på dig fra 2005” og A Friend in Londons ”New Tomorrow” fra 2011 samt at titelmelodien ”Vi maler byen rød” kun indgår i så begrænset grad, som den gør og ikke i stedet udgør en større del af forestillingen.

Landet over vælter danskerne i øjeblikket i nye såvel som gamle amatørforestillinger, der spiller klassiske såvel som moderne forestillinger. Niveauet er de seneste år blevet højt, endda så højt at man kan sidde og komme i tvivl om hvorvidt, det egentlig er amatører, der står på scenen. Måske netop derfor optages flere og flere af netop disse amatører på skuespilskolerne rundt omkring i landet. Tidligere har Dronning Dorothea Teatret da også lagt scene til blandt andre Anders W. Berthelsen, Stig Rossen og Rasmus Bjerg fordi teatrets niveau i den grad har været højt og ikke mindst elsket.

I år det desværre som om niveauet er faldet en anelse samtidig med, at man har manglet stærke kræfter til at besætte de forskellige roller. Det er hårdt men også en klar nødvendighed for amatørteatre som Dronning Dorothea Teatret at opretholde en vis standard, hvis de vil overleve i en hård og konstant vekslende branche og samtidig være i stand til at tiltrække publikum i alle aldre. Med dette års valg bringer det lokale teater sig desværre ikke i toppen af mest vellykkede friluftsspil om end alle intentioner er gode og store.

Dronning Dorothea Teatrets ”Vi maler byen rød” spiller på Amfiscenen i Kolding fra 25. juli til 10. august.

Instruktør: Kim Brandt

Efter manuskript af: Rasmus Mansachs

Medvirkende: Amanda Arrigan Nymann, Katarina Luisa Herd, Andreas Borchamnn Laursen, Sharith Negendran, Julie S. Hansen, Mads-Emil Frederiksen, Thomas Johannes Larsen, Iben Marie Lindqvist Jensen, Lauritz Frost Nielsen m.fl.

Koreografi: Helena Dong

Sang: Sørine Bager

Kostumer: Gyta Knudsen

Kapelmester: Theis Reinvang