Uden for på Halmtorvet i det skønne luftige sommervejr og med boblende rosé i glassene blev Cph Stage erklæret for åbnet i et kaos af skilte med navnene på alle de forestillinger, som den 10 dage lange festival byder på. Der var velkomsttaler ved Kultur- og Fritidsborgmester Niko Grünfeldt, Formand for Kultur- og Fritidsudvalget på Frederiksberg, Simon Aggersen og CPH STAGE Festivalleder Morten Krogh. Alle var begejstrede – ikke mindst grundet samarbejdet over kommunegrænserne. Ikke så snart var talerne overstået, før hele tre forestillinger gik over scenen.


Vi overværede ”Wir wollen Plankton sein” på Husets Teater. Det er et stykke af Julian Pörksen, og de deltagende skuespillere var fra Schauspiel Köln.

Stykket handler om en kvinde, hendes elsker og hendes søn. Ranglede Yuri Englert spillede elskeren. Han startede på dansk med at forklare, at han ikke var dansk og derfor ville fortsætte på tysk. Det gjorde de tre medvirkende, mens der kørte et bånd med engelsk oversættelse. Derefter forklarede han, at de tre allerede var så udmattede af deres kreative proces, så de nærmest ikke kunne fuldføre forestillingen. Han ville dog begynde med en dans på den kæmpe hvide cirkel på gulvet. Yuri Englert var iført grå gamacher, sorte herreballetsko, hvid kjortel og kjole- og hvidt jakke. Hans dans var som at se en ung H.C. Andersen i kejtethed med de lange ben i storkegang.

Kvinden spillet af Melanie Kretschmann, der også har instrueret, står i al sin narcissisme som en lus mellem to negle – eller rettere mellem sin faderløse, evigt brokkende søn og sin elsker. Hun ser skøn ud som vamp i sort med en fluffy hvid selskabsjakke over. Sønnen Niklas Kohrt har det svært med moderens skiftende elskere og især den nuværende, som han uvægerligt stikker til.

Ikke noget under at de hellere vil være plankton.

Skuespillerne springer mellem den egentlige handling og deres indbyrdes refleksioner om deres samspil, om hvordan stykket bliver modtaget af publikum.

Det hele er moderat morsomt, og ideen med at springe mellem historie og skuespiludfordringer er sjov. Imidlertid fremstår dette metaplan mere irriterende end sjovt. Det løfter sig aldrig helt, og så er forestillingen ret lang. Mere end en i publikum skævede til uret, da der var gået en time.

Det var den første forestilling – der er mange flere i vente. Kulturtid glæder sig til de kommende 9 dage!!

Varighed 90 Spilletider: 30. maj kl. 17.30 og 20.00 på Husets Teater

Forfatter: Julian Pörksen
Instruktør: Melanie Kretschmann
Medvirkende: Yuri Englert, Niklas Kohrt og Melanie Kretschmann