Fantastisk. Forrygende. Fænomenal. Man løber næsten tør for adjektiver, når man skal beskrive den ualmindelig festlige oplevelse, det er at se Kolding Egnsteaters uropførelse af sin egenproduktion ’Trubadur – kærligheden til Tønder.

Instruktør Ole Sørensen, der normalt slår sine folder på Teater Møllen i Haderslev, har sammen med de medvirkende på scenen begået det yderst vellykkede manuskript til stykket på baggrund af teaterleder Jakob Tekla Jørgensens idé. Det er en hyldest til den efterhånden mere en 50 år gamle Tønder-festival, men især er det en hyldest til de trubadurer, der gennem årene har gæstet festivalen.

Festivalen starter allerede ved indgangen, hvor publikum får festivalarmbånd på, som i bedste Tønder-festivalstil giver rabat til flere restauranter, caféer og seværdigheder i Kolding. Dernæst bydes man velkommen til ’festivalpladsen’, hvor Line Bakkes foyerdekoration næsten får solen til at skinne og fuglene synge som i slutningen af august, hvor Tønder-festivalen hvert år finder sted. Der langes ’Fuglsang’-fadøl over bardisken, og stemningen er meget autentisk. Scenen er sat allerede i foyeren.

Vi starter backstage, hvor vi møder de seks trubadurer, før de skal på scenen. Som alle mennesker har de seks også hver deres med i bagagen, og de går og stikker lidt til hinanden. Man fornemmer et ikke helt afklaret kærlighedsforhold mellem to af trubadurerne; en har været nødt til at fravælge sin lille datter til fordel for karrieren og rammes af sin voksne datters ligegyldighed; en er stadig kritisk over for kapitalisme men kører samtidig i Tesla; en femte afslører en poetisk side; og hos en fornemmer man en musikalsk rastløshed, en venten på at komme på scenen.

Efter pausen er publikum foran festivalscenen, og det er ikke svært at forestille sig, at man befinder sig i Tønder om sommeren, for Siggi Óli Pálmasons scenografi er velfungerende, både backstage og festivalscenen.

Det kan nok være, at man er kommet i musikalsk selskab, for det seks mand store ensemble imponerer med både sangstemmer og beherskelsen af et væld af instrumenter lige fra klaver over banjo til papkasse. Og så kan de samtidig spille skuespil. Det bemærkes også, at de seks skuespillere/musikere på scenen virker som et sammentømret team, der kan lide deres arbejde og at arbejde sammen. Det er måske også et produkt af, at de alle har været med til at skrive manuskriptet: de tager i hvert fald fuldt ejerskab og spiller i den grad ud over scenekanten. Dette gælder i første akt, som foregår i et langsommere tempo med lidt mere afdæmpede sange og ballader, hvilket er naturligt, idet den foregår backstage og skal give publikum et kig ind i trubadurernes liv.

Første akt bygger op til anden akt, hvor der i høj grad spilles ud over scenekanten, og festivalstemningen er på sit højeste. Man må håbe, at tagstenene på Kolding Egnsteater ligger solidt, for der er fuld udblæsning på sangene, som er nøje udvalgt som værende repræsentative for Tønder-festivalen gennem de seneste 50 år. Salen koger, og på nogle tidspunkter føles det, som om publikum og teamet på scenen smelter fuldstændigt sammen. Berusende.

Ole Sørensen og de medvirkende på scenen har sammen med alle involverede skabt en imponerende teaterkoncert, der sætter Kolding Egnsteater på det kulturelle Danmarkskort med et endnu større aftryk.

’Trubadur – kærligheden til Tønder’ spiller på Kolding Egnsteater frem til 11. april 2025.

Medvirkende: Jens Andersen, Nana Schwartzlose, Jesper Lohmann, Uta Motz, Mikas Bøgh Olesen, Joakim Okkels

Idé: Jakob Tekla Jørgensen

Instruktør: Ole Sørensen

Manuskript: Ole Sørensen & de medvirkende

Scenografi og kostumer: Siggi Óli Pálmason

Musikalsk arrangør og kapelmester: Joakim Okkels

Foyerdekoration: Line Bakke

Foto: Asmus Kromann Bork