Husets Teaters opsætning af Shakespeares Richard d. 3. lader publikum sidde på første parket til en tidsløs magtkamp, og tilhørerende magtliderlighed, som teatret på flot vis formår at genoplive på ny. Med Shakespeares sprog tales der ind i vores samtid, og Tammi Øst står stærkt som Richard, der lukker publikum ind som sine fortrolige – for til sidst blot at bruge os som brikker i sit magtspil, der lader de små hår rejse sig på armene.

Richard d. 3. er kongens bror, men hans mål er tronen – og han skyr ingen midler for at nå dertil. Husets Teater formår med enkel scenografi, bestående af en drejevæg, jakkesæt og bare tæer, at italesætte tidsløsheden i værket. Den magtkamp Richard udspiller, har eksisteret alle tider, og gør sig derfor også gældende i vores samfund i dag – man kan sige, at værket taler ind i et også nutidigt politisk verdensbillede.

Richards spiller et uhyggeligt dobbeltspil, der ved Tammi Øst’ hånd brillerer, og selv vi som publikum lader os lokke i. Lige da vi tror vi er Richards fortrolige, der har indblik i hansplan, bliver vi vendt som et kort i hans kabale, da vi – uden samtykke – ender med at fremstå som folket, der vil have ham som konge. Vi er blot et redskab på hans vej til magten, og netop denne værkets altopslugende løgn, som Richard udspiller, fungerer rigtig godt i teatrets opsætning. Løgnens spil, og konsekvenserne heraf, kommer også stærkt til udtryk ved Morten Burians præstation, særligt som Hertugen af Buckingham og Dronning Elisabeth. Dog er Shakespeare svær at arbejde med, og selvom teatret løfter værket meget flot, forsvinder man af og til afsted i forvirring over, hvor vi er nået til og hvem der nu er faldet for Richards kniv.

Tag ind at se den hvis du vil overvære en kraftfuld og grotekst komisk opsætning af Richard d. 3., og du samtidig kan lide Shakespeares – til tider kringlede – poetiske sprog.

Medvirkende: TAMMI ØST, MORTEN BURIAN, LUCIA VINDE DIRCHSEN

Bearbejdelse og Instruktion: JENS ALBINUS

Scenograf: RIKKE JUELLUND

Oversættelse: Edvard Lembcke, bearbejdet af Erik H. Madsen (1977) og igen af Jens Albinus (2018)

Spilleperiode: 

15. september – 13. oktober 2018 på Husets Teater

Tirsdag-fredag kl. 20.00, lørdage kl. 17.00

 Varighed:
2 timer og 15 minutter, inkl. pause