Hele 73 børn er krediteret som medvirkende i Det Kongelige Teaters børneballet ´Dansefeber´, der er stærkt inspireret af sidste års julekalender på TV. Det er flot, og det må være en gigantisk oplevelse for børnene at få lov at optræde i deres helt egen forestilling. Historien handler om Lukas, der går til fodbold, men ubevidst længes efter at danse poetisk, som balletdansere gør. Hele fodboldholdet bliver inviteret i teatret og se balletforestillingen ´En Skærsommernatsdrøm´. Børnene synes, det er pænt kedeligt med undtagelse Lukas, der er betaget af Puk, de unge elskende og Oberon og Titania. Han bliver drillet af sine venner, men den søde nisse Gro har set drillerierne og forsøger at opmuntre ham. Ved en fejl har han fået Gros nissehue på, mens han sidder på teaterscenen, så da balletbørnene kommer for at træne, er han blevet usynlig og kan bare kaste sig ud i dansen uden, at nogen opdager ham. Der er dog det problem, at lille Gro bliver dårlig, når hun mister sin hue. Lukas falder i søvn, og i drømme er han igen i ´En Skærsommernatsdrøm´ og danser med Puk. Da Lukas vågner, bliver han opsøgt af Gros mormor, der vil have Gros nissehue tilbage, så hun kan genvinde sine kræfter.

Det er for så vidt en ret kompleks historie at holde styr på, men især lille Gro er god til at mime, så alle er med. Hun danses af yndige, petit Selma Sol í Dali Pape, der er et fund til rollen. Hun er dygtig i dansen og i mimen, og man tror på hendes anstrengelser for at opmuntre Lukas.

´En Skærsommernatsdrøm´ til Mendelssohns vidunderlige musik, er teater i teatret og bliver her fortalt i pixiformat. Essensen af historien er med, og det er imponerende. Det kræver dog lidt forkundskaber for at opdage dette, men der skal også være lidt til nørderne og de voksne. Det overordnede budskab om Puk som hjælper går dog klart igennem i både forestilling og drøm.

Der tales virkelig til børnenes fantasi i denne forestilling. Allerede før tæppet går, blinker og larmer lyset i salen – lidt faretruende på den hyggelig måde. Teaterrøgen lægger sig om alfer og Puk i drømmesekvensen, og Lukas sidder og sover ved siden af den gammeldags tordenmaskine.

Kostumerne af Nadia Nabil er holdt i gul til balletbørnene, rød-orange til nisserne og blå til fodboldbørnene. Det gør det nemt at holde styr på. Musikken er komponeret af Jesper Mechlenburg, der også har bearbejdet Mendelssohns musik.

Fodboldspillerne kaster sig ud i en hiphopinspireret fodbolddans med en del gentagelser, men sådan er fodboldtræning vel. De gulklædte balletbørn laver traditionel stangskole og gulvøvelser. Nissebørnene drøner rundt og er med deres mime med til at sætte gang i historien. Skøn er deres bekymring for lille Gro, der som en sylfide uden vinger, bliver syg uden sin hue.

De største balletbørn bliver udfordret som Puk, Titania, Oberon, Helena, Hermia, Lysander og Demetrius. Det er flot at favne det i en ballet, der varer en lille time.

Tobias Praetorius har formået at koreografere, så niveauet passer til alle danserne. Det er sjovt og elitært på en gang. Det er der flere budskaber i. Det overordnede budskab i historien er naturligvis, at man skal stå ved sig selv, uanset om man er til fodbold eller ballet, og at der ikke er noget, der er rigtigt eller forkert. Det lyser også ud af børnene, at de har fået indpodet at gøre sig umage. Det kan betale sig, og så er det i dette tilfælde sjovt oveni.

Det er et godt initiativ fra Det Kongelige Teater. Det giver børn mulighed for at opleve teatret i børnehøjde og stifte bekendtskab med en kunstart, som er langt mere tilgængelig end mange måske tror.

Forestillingen spiller ikke så mange dage endnu – så skynd jer derind og køb gerne et program med. Det indeholder flere sjove artikler.

Dansefeber

Koreografi: Tobias Praetorius

Historie: Tobias Praetorius og Mette Eike Neerlin

Musik: Jesper Mechlenburg og Felix Mendelsohn

Scenografi og kostumer: Nadia Nabil

Lysdesign: Jonas Bøgh

Iscenesættelse: Tobias Praetorius assisteret af Amanda-lie Rasmussen, Rose Gad og Ann Kolvig

Medvirkende: Selma Sol í Dali Pape, Milas Ellegaard, Christina Michanek og virkelig mange dygtige balletbørn.

Varighed: 1 time uden pause

Spilleperiode: 13. til 19. oktober 2021