Hübberiet har kørt i mange sæsoner – hver gang med et overemne til at binde aftenen sammen. Nikolaj Hübbe er konferencier til løjerne, hvor den kongelige ballet inviterer gæster, der ikke tilhører balletten.

På dansesiden blev det danske islæt ikke overraskende først og sidst repræsenteret af August Bournonville, der huserede på Det Kongelige Teater on and off fra 1830 til 1877 som balletmester. Dansk anså han sig selv for, og vi danskere gør det nok også til trods for, at han var barn af en fransk far og en svensk mor. Syv af ballettens fineste dansere leverede i smukke røde kostumer pas de sept fra Et Folkesagn. Det er udelt danseglæde og satte aftenen festligt i gang med Bournonville anno 1854. Slutnummeret blev 3. sats fra Dinna Bjørn og Nikolaj Hübbes værk August 2.0, hvor de har lånt og omformuleret den gamle mesters trin for 16 herrer.

Ida Praetorius og Alexander Bozinoff dansede kærlighedsduetten fra Gregory Deans værk fra 2019 Blixen om forfatteren Karen Blixen.

Aftenens ikke dansemæssige indslag blev leveret af historiker Liv Thomsen, der fortalte om livet i Danmark på Bournonvilles tid. Det har ikke været den rene fest, kunne man forstå.

Musiker, sangskriver og sanger Carl Emil Petersen optrådte blandt andet med sin sang Frit Land, der er optaget i Højskolesangbogen.

Per Vers satte gang i festen med et rap om Danmark baseret på ord fra publikum.

Hübberiet som koncept giver publikum lejlighed til at opleve smagsprøver på værker på Den Kongelige Ballets repertoire, ligesom der gives et indblik i arbejdet med indstudering. Denne aften var det humoristisk nok Hübbes ide at omsætte Balanchines stil fra Ballo de Regina til Bournonville stil. Holly Dorger dansede Balanchine, mens Ida Praetorius skulle danse de samme trin men med Bournonvilles trinmønster. Det blev vanskeligt for Praetorius, men morsomt og instruktivt var det.

Om teatret på sigt skulle opfinde et andet koncept er spørgsmålet. Man kunne givet have gravet dybere i emnet Danmark, men det er naturligt at tage udgangspunkt i Danmark i forbindelse med ballet, og her må Bournonville anses for at være et godt bud.

Der var god stemning på scenen og i salen, og det er stadig en god ide at invitere publikum til en let aften med overraskelser i teatret med en rimelig enhedspris på alle pladser i teatret.

Hübberiet den 16. januar 2020

Uddrag fra Et Folkesagn af August Bournonville

Medvirkende: Caroline Baldwin, Holly Dorger, Kizzy Matiakis, Emma Riis-Kofoed, Jonathan Chmelensky, Gregory Dean, Jón Axel Fransson

Liv Thomsen, Historieselskabet

Demonstration ved Nikolaj Hübbe – Balanchine udsat for Bournonville

Medvirkende: Ida Praetorius, Holly Dorger

Pianist: Monique Jenssen

Carl Emil Petersen

Maja – uddrag af film af Marijana Jankovic

Blixen: Pas de deux

Dansere: Ida Praetorius og Alexander Bozinoff

Pianist: Thomas Rischel

Per Vers om Danmark

August 2.0 – 3. Sats

Dansere: Majrambek Nazargozhayev, Ryan Tomash, Tobias Praetorius, Benjamin Buza, Eliabe, D´Abadia, MacLean Hopper, Guilherme De Menezes, Vitor De Menezes, Oliver Starpov, Finn Fransen, Balthazar Sénat, Filippe Moraes, Leander Rebholz, Julien Roman, Eric da Silva

Pianist: Thomas Rischel