Helt jul bliver det ikke, før juleballetten ´Nøddeknækkeren´ har haft premiere. På Det Kongelige Teater har man i en årrække danset George Balanchines raffinerede udgave fra 1954 med den stramme og morsomme koreografi, og således også i år. Balletten starter hos familien Stahlbaum, hvor der er inviteret til julefest. Der er mange pudsige øjeblikke og små finurligheder under festen, som når den gigtplagede og stivbenede bedstefar (Morten Eggert) kommer op og toppes med Bedstemor (Anne Marie Vessel Schlüter) under menuetten. De to stjal hele showet. Anne Marie Vessel Schlüter kan stå i bageste række i en minimal rolle, men man lægger alligevel mærke til hende. Og Morten Eggert var urkomisk som den ”meget” gamle mand. Alle er med som gæster, og det smukkeste juletræ åbenbarer sig. Som i alle familier er der de uartige børn, de gamle og endelig den lidt underlige onkel. Hos familien Stahlbaum er det hr. Drosselmeier, som i Balanchines børnevenlige version er højt elsket af husets børn Marie og Fritz. Jonathan Chmelensky var Drosselmeier, og han tryller og charmerer de søde små alt, hvad han har lært. Chmelensky er sjov, men under overfladen lurer kræfter, som Marie på kanten af teenagealderen lader sig forføre af. Med sig har Drosselmeier sin nevø, og ikke overraskende optræder den kønne dreng i Maries drøm i Slaraffenland, som de kommer til efter at både mus og soldater har været i et gevaldigt slag.

Ved festen har Drosselmeier i gigantiske gaveæsker Harlekin og Columbine, (MacLean Hopper og Rikako Shibamoto). En soldat danser, og Vitor de Menezes dansede den mekaniske solo med fleksede fødder perfekt.

Det store slag ses gennem Maries øjne, og musene er gigantiske og en anelse skræmmende under anførelse af Musekongen med de tre hoveder, danset af James Clark.

Mange af eleverne fra Det Kongelige Teaters Balletskole er med i forestillingen som børn til juleballet, engle, polkastænger og Mor Mangebørns (Oliver Starpov) små polichineller. Det giver liv i kludene, og de voksne dansere spreder en stemning af hygge og inddragelse af børnene, der forplanter sig i salen, og det er en styrke.

Der er dejlig meget dans for mange i forestillingen. Anden akten, som foregår i Sukkerfeens rige med gigantbolsjer og slikdåser som baggrundsscenografi under en bolsjestribet cirkusbaldakin af Anthony Ward, byder på en mængde divertissementer fra varm chokolade til blomstervals. Wilma Giglio leverede en teknisk flot, men lidt kold omgang arabisk kaffe. Teen blev danset af Meirambek Nazargozhayev, Agnes Rosendahl og Giordana Gallo. Tobias Praetorius førte muntert an i polkastangdansen, hvor der blev hoppet ind og ud af rød/hvide hulahopringe.

Holly Dorger var en undersmuk dugdråbe.

Stephanie Chen Gundorph og Jonathan Chmelensky dansede hovedparret som Sukkerfeen og Sukkerfeens Kavaler. Stephanie Chen Gundorph var et dårende syn i sin skinnende candyflosslyserøde stenbesatte tutu ved dette års premiere. Hun er en af ballettens bedste og smukkeste danserinder lige nu. Hun har en fantastisk teknik, og så har hun en sødme, som alle må lade sig rive med af. Et juleønske kunne være, at hun meget snart udnævnes til solodanser.

Det er eventyr på eventyr i ´Nøddeknækkeren´, og man føler med den lille Marie, når hun forelsker sig i den smukke prins og flyver væk i en kane trukket af rensdyr. Det hele hjælpes på forunderlig vis på vej af Pjotr Tjajkovskijs fantastiske og ikoniske musik spillet vidunderligt af Det Kongelige Kapel under ledelse af dirigent Robert Houssart.

Koreografi: George Balanchine

Musik: Peter Tjajkovskij 

Scenografi og kostumer: Anthony Ward  

Lysdesign: Anders Poll

Dirigent: Robert Houssart  

Orkester: Det Kongelige Kapel

Medvirkende: Bryant Steenstra, Viktoria Falck-Schmidt, Katinka Holck, Emil Dysted, Jonathan Chemenlensky, Tristan Weidinger, MacLean Hopper, Rikako Shinamoto, Vitor de Menezes, Stephanie Chen Gundorph, Marina Minoiu, Filippe Moraes, Victoria Bell, Anne Poulsen, Isabella Rose Caroll, Joscelyn Dolson, Balthazar Sénat, Leander Rebholz, Emerson Moose, Jimmy Coleman, Wilma Giglio, Meirambel Nazargozhayev, Agnes Rosendahl, Giordana Gallo, Tobias Praetorius, Silvia Selvini, Tara Schaufuss, Stephanie Sahlgren, Eukene Sagues, Ditte Baltzer, Oliver Starpov, Camilla Ruelykke Holst, Ji Min Hong, Isabella Walsh, Birgitta Lawrence, Katarina von Lingelsheim, Fiona Lee, Mayo Arii, Carling Talcott-Steenstra, Rikako Shibamoto, Leonora Slot, Tomoka Kawazoe, Eleonora Morris, Caroline Iversen.

Mange balletbørn.

Varighed: 2 timer inkl. Pause.

Spilleperiode: 26. november til 22. december 2021