Kærlighedsdramaet over dem alle ´Romeo og Julie´ har gennem tiderne inspireret mange koreografer. Blandt andre Antony Tudor, Maurice Bejart, Leonid Lavrijskij, Kenneth Macmillan, John Cranko, Rudolph Nurejev og Helgi Tomasson. Fra 1955 blev Frederick Ashtons udgave danset på Kongens Nytorv.

Siden 1974 har John Neumeiers ´Romeo og Julie´ fra 1971  været højt elsket og foretrukket af det københavnske teaterpublikum. Gennem årene har utallige par danset Romeo og Julie, og lørdag aften bød på et nyt par. Ida Praetorius dansede Julie og Ryan Tomash optrådte første gang i partiet som Romeo. De er et smukt par, der klæder hinanden. Ida Praetorius er kær i badescenen, hvor hun pjatter med sine veninder og driller sin amme og gør grin med sin mors stive og alvorlige bevægelser. Hun formår at danse som Bambi på isen, så vi forstår hendes ungdommelige naivitet og usikkerhed. I kærligheden til Romeo bliver hun voksen og beslutsom, og dette viser sig i dansen. Ida Praetorius har allerede en imponerende karriere med store partier på CV-et. Fra nytår flytter hun teltpælene til balletten i Hamborg. Spændende hvad dette skift kommer til at betyde for hende kunstnerisk.

Ryan Tomash, der for nylig blev udnævnt til solist, er flot, fræk og ung. Han er en flirt i sit kurmageri rettet mod Julies kusine Rosalinde, imponerende i fægtescenerne mod Tybalt og inderlig i forelskelsen i Julie, og så er han i den grad veldansende.

Shakespeares Romeo og Julie har det hele. Der er spirende forelskelse, der er familiestridigheder, der er mord, intriger, ansats til bigami, noget der nærmer sig incest og uendelig sorg. Det er meget at nå på en aften.

John Neumeier har et genialt tag på den ikoniske historie om de to unge mennesker, der oplever kærlighed ved første blik. Den kærlighed, som går over fornuften, og som de to ikke kan sætte sig ud over med forfærdelige konsekvenser til følge. Der er meget at forklare uden at kunne bruge ord, men det magter John Neumeier. ´Teatret i teatret´ hjælper ham, så vi kan forstå blandt andet Broder Lorenzos forklaring til Julie om, at hun skal tage gift. Scenariet i forklaringen udspiller sig bag Julie af den omrejsende teatertrup, så vi i publikum er med. At slutningen på dramaet så ikke bliver, at Romeo og Julie kan være sammen, når virkningen af giften er taget af, ved vi nede i salen. Her er Broder Lorenzo en postgang for sent på den, fordi han ikke når at forklare Romeo, hvordan det er fat.

Lady og Lord Capulet er nok to af historiens mest interessante personer. Lady Capulet er kold som is overfor sin kejtede datter, der ikke kan leve op til sin mor. Samtidig brænder der en erotisk ild i ladyen, som en anelse incestuøst ligger i med sin nevø Tybalt. Der er dysfunktionel familie, så det basker. Astrid Elbo fortolker partiet og gestalter hele følelsesregisteret, så man næsten får en klump i maven. Desperationen lyser ud af hendes vilde dans. Jonathan Chmelensky er den stramme og korrekte ægtemand, der forsøger at holde både kone og datter i ave.

Alle dansede forrygende, og John Neumeiers neoklassiske koreografi giver den intrikate historie en stramhed, der fjerner ethvert tilløb til sentimentalitet.

Det Kongelige Kapel med David Briskin på dirigentpodiet fortolkede Sergej Prokofjevs stemningsmættede musik fra 1938 og bragte os mentalt fra dur til mol. Den musik er mageløs.

Det var et vidunderligt gensyn med ´Romeo og Julie´ og dejligt at opleve nye kræfter i partierne.

Romeo og Julie

Koreografi og iscenesættelse: John Neumeier

Musik: Sergej Prokofjev

Scenografi og kostumer: Jürgen Rose

Dirigent: David Briskin

Medvirkende: Ryan Tomash, Ida Praetorius, Astrid Elbo, Jonathan Chmelensky, Caroline Badwin, Silvia Selvini, Rikako Shibamoto, Benjamin Buza, Mette Bødtcher, William Riise, James Stephens, Mathieu Rouaux, Nathan Compiano, Joscelyn Dolson, Birgitta Lawrence, Isabella Rose Carroll, Tara Schaufuss, Viktoria Falck-Schmidt, Ditte Baltzer, Gudrun Bojesen, Morten Eggert, Tobias Praetorius, Tristan Weidinger, James Clark, Jimmy Coleman, Filippe Moraes, Eleonora Morris, Tomoka Kaeazoe, Isabella Walsh, Anne Poulsen, Hannaë Miquel, Victoria Bell, Oliver Starpov, Mads Blangstrup, Jón Axel Fransson, Emerson Moose, Marina Minouiu, Stephanie Sahlgren, Holly Dorger, Marcin Kupinski, Lukas Krak, Emma Riis-Kofoed, Lena Maria Gruber, Guilherme De Menezes

Corps de ballet.

Det Kongelige Kapel.