De danske cirkusser er pressede – hele branchen er pressede i disse år, hvor det øgede fokus på dyrevelfærd har sat spørgsmålstegn ved, hvordan blandt andet elefanter og søløver trives med et liv i manegen, hvilket har medført at netop disse to racer er blevet forbudt i cirkus. Det tvinger cirkusfamilierne og folkene bag til at tænke ny og måske endda gentænke hele konceptet. For nogle går det knapt så godt for andre lykkes fornyelsen i den grad. En af de cirkusfamilier der ved hjælp af nytænkning og måske ikke mindst sammenhold har formået at trodse modgangen og stable et brag af en cirkusforestilling på benene er Berdino-familien, der siden 1955 har stået bag det succesrige cirkus. Showet er spækket med dygtige artister, spænding og elegance, og hvert eneste nummer fascinerer publikum på sin helt egen måde.

Årets frontfigur er hele Danmarks Bubber, der vender tilbage til cirkus efter flere års pause, efter han i 1990’erne var en fast del af holdet i syv sæsoner. Bubber er den perfekte vært og entertainer og skulle man have avationer mod de nogle gange lidt for kække og indstuderede sprechstallmeistere, så bryder Bubber i den grad med ens fordomme. Han er nærværende og levende, og det lyser næsten ud af ham, at han er kommet hjem til familien, som en cirkushest der endelig får savsmuld under sig igen. Sammen med klovnen Jimmy Folco udgør de to flere gange underholdende indslag, når manegen skal klargøres til næste artist.

Hver eneste af musikerne, artisterne og deres flotte numre er værd at nævne, men nogle indprenter sig dog en anelse mere på nethinden end andre. Laura Berdino er yndig, når hun dresserer araberhingste, men et af de yngste skud på Berdino-stammen, Scarlett Berdino, stjæler alligevel sin mors rampelys, da hun kommer trækkende ind med den fineste lille pony. Scarlett er yndig og sød og en karriere som cirkusartist er skudt i gang.

Første akt krydres også med blandt andet russisk gynge – udført af Cheban – der på mest elegante og imponerende vis gør vores andres evner på en gynge til skamme. Fantastisk samarbejde gør det muligt for dem at stå lodret på gyngen, gynge den rundt på hovedet og ikke mindst springe både med og uden bind for øjnene for at ramme de net, der er sat op over hovederne på publikum. Første akts krydres desuden med dressur af de skønneste dromedarer, mens det helt store nummer, som dog også er meget velplaceret som denne akts finale er Diorios på motorcykler i dødsdromen. Med sarkasme og humor føres den store kuppel ind til tonerne fra Star Wars – dødsstjernen er i den grad landet i Cirkus Arenas manege. Her beviser de seks dygtige motorcyklister, hvor mange motorcykler, der rent faktisk kan køre på forholdsvis begrænset plads. Publikums nerver sidder uden på tøjet, men alligevel ikke mere, end at Cheban modtager stående bifald fra tilskuerrækkerne.

Anden akt bliver en lige så stor fornøjelse som den første, her imponerer blandt andet Flying Wulber i elegant flyvende trapez, hvor de svinger sig rundt over hovedet på publikum og Cheban vender igen tilbage for at underholde og imponere med slangerne fra en Nimbus Airbus. Rampelyset og den største cadeau går dog til de to Kolev søstre, der for første gang optræder med egen kontrakt og som oven i købet har valgt en type akrobatik, som normalt kun udføres af mænd – hånd til hånd-akrobatik. Om end man som publikum flere gange får ondt i hofter, håndled, nakke og rykke af at se de to søstre klatre og balancere på hinanden så fascineres man i lige så høj grad over, hvor meget den menneskelige krop egentlig er i stand til. De to søstres optræden afsluttes dog også meget velfortjent med aftenens største stående bifald, der næsten gør de to unge piger helt forlegne.

Cirkus Arena har formået at forny og bevare. Flere generationer står sammen om drømmen om at bevare og videreføre cirkusset og dets traditioner, og man må sige, at det ikke umiddelbart bliver et problem for et cirkus, der som netop Arena netop imponerer, fascinerer og underholder.

Cirkus Arena 2019 – Cirkus ifølge Bubber

Cirkus Arena spiller på Bellahøj Cirkusplads frem til 7. april og drager herefter på turne rundt om i landet.

Cirkusdirektør: Benny Berdino

Instruktion: Lasse Nørager, Jackie Berdino

Kapelmester: Alex Bozic

Medvirkende: Bubber, Cheban, Scarlett Berdino, Laura Berdino, Jimmy Folco, Duo Costache, Andrejs Fjodorvs, Oleg Izossimov, Diorios, Flying Wulber, Karsten Berdino, Kolev Sisters