En glemt helt fra den Amerikanske Borgerkrig kan lige nu blive genopdaget i de danske biografer. Og selvom det er ingen ringere end Matthew McConaughey som har hovedrollen og selvom denne film gør et velment og lidt anderledes forsøg på skabe en historisk film baseret på rigtige hændelser, så kan den ikke løbe fra en lidt for rodet, til tider langtrukken og usmidig film.
Matthew McConaugheys braveheart’sk film
Filmen følger to sideløbende historier. Den primære historie er begivenhederne under og lige efter den amerikanske borgerkrig for den fattige, hvide landmand Newton Knight. Han har under krigen tjent i Sydstaternes hær men deserterer efter han ser hvilke uretfærdigheder Konføderationen begår mod det almene folk. Jaget og såret ender han i sikkerhed i den dybe sump sammen med andre bortløbne slaver. Her starter han en modstandsgruppe: The Knight Company og deres bedrifter lokker flere til. De opretter hermed Fristaten Jones og kæmper for rettigheder til slaveren både under og efter krigen. Noget som er lettere sagt end gjort desværre. Men ved side af denne har vi historien om oldebarnet til Newton Knight som i 1948 er anklaget for at have overtrådt Mississippis regler om racebladede ægteskaber.
Først for lang så lige tilpas
Filmen kommer fint rundt og de faktuelle begivenheder som omhandler Newton Knight liv. Han var en bemærkelsesværdig mand og det er utroligt at historien om ham er blevet glemt gennem tiden løb. Som instruktøren Gary Ross siger: ”Man kender ham nok visse steder i Syden og helt i Mississippi, men han er slet ikke så kendt, som han burde være i betragtning af, at han anførte et opgør og på mange måder var 100 år forud sin tid.”
Dette er en film som både vil ærgre og ægge anmeldere. Og det gør den også for denne anmelder for Kulturtid. For man kan mærke hvor velment hele filmen er. Samtidig er billederne yderst smukke og visse scener afgiver en stemning som gør du ikke kan undgå at mærke Sydens smage og mangfoldighed. Især dem i sumpens kvælende skønhed.
Men lige meget hvor meget billederne siger så er det mere end hvad vi får ud fra skuespillerne. Alle virker som om deres roller er for skåret ud i pap, som påklædningsdukker og de glider dermed aldrig rigtigt i et med filmens ellers medrivende historie. Matthew McConaugheys opspilede øjne gør ellers deres bedste.
Filmen varer over 2 timer og i starten føles det som om de 2 timer sker i den første time inde i filmen. Men utroligt nok vinder filmen faktisk på sin længde og bliver bedre og bedre jo længere og længere tid der går. Både historiemæssigt og skuespilmæssigt.
Thumbs up fra anmeldere – thumbs down fra publikum
Desværre lugter denne film mest af alt af et flop. Noget som allerede er blevet bekræftet i USA. Det er tragisk at vores biografkultur i dag er så massiv mainstream at der ikke er plads til den virkelige fortælling om at det tit kun kræver en person til at ændre historien – både på godt og ondt. Newton Knight var en af disse mænd.
‘Free State of Jones’ har danmarkspremiere den 15. september 2016.