Dan Browns Inferno er infernalsk kedelig
Ron Howard tredje film i rækken om Harvard-professoren Robert Langdon er sjovt nok instruktørens eget bedste arbejde. Desværre er filmen klart den dårligste i rækken. En film som leverer alt hvad vi kender og forventer og som desværre taber på netop det.
Dan Brown har med over 200 millioner solgte bøger for længst skrevet sig ind i historien som en populær forfatter – en mester til at forbinde fortid og nutid til historier om en skræmmende fremtid og en endnu større mester indenfor begrebet cliffhangers. Sjældent har man mulighed for at lægge hans bøger ned efter man er begyndt på dem.
Desværre er rosen sværere at give til Ron Howards filmrække om den elskelige professor Langdon som forstår sig på alt indenfor religiøs ikonologi og symbolik. Første film ”Da Vinci Mysteriet kom i 2006 og efterfølgerende ”Engle og Dæmoner” kom i 2009. Begge film blev modtaget dårligt af både anmeldere og publikum men grundet populariteten fra Dan Brown og især skuespilleren som fik rollen som Langdon – Tom Hanks – kan man godt forstår hvorfor de blev lavet og hvorfor ”Inferno” også blev til.
Desværre kan man roligt sige at pusten for længst er blevet tabt. Og ikke kun pga. alt det løben gennem gader og stræder og hemmelige døre og tunneller som stakkels Tom Hansk og hans variete af kvindelige modstykker har måtte gå igennem på settet. I det mindste havde de to forrige film en intelligent omgang med gåder og løsninger som skulle findes. Det var det som fyldte filmene og gjorde man fulgte handlingen med interesse. I ”Inferno” er der bestemt også gåder som skal løses men det bliver gjort så halvhjertet at man som publikum ikke får lyst til at tænke nærmere over hvad der sker og hvorfor de nu løber i den retning. Man VED bare at de snart kommer videre i programmet og til sidst venter man bare på den genkedelige slutning.
Det er spild af Dante.
Der er skam nogle gode og spændende øjeblikke og scenerne som skal forstille Dantes Helvede er febervilde og skræmmende og filmsk lækkert. Ron Howard har brugt de syv års siden sidste film godt og ‘Inferno’ er som sagt mere et skulderklap til instruktøren end noget andet. Tom Hanks er stadig Tom Hanks og dermed stadig god.
Det danske præg
Vores alle sammens Sidse Babett Knudsen har en overaskende god og skærmvenlig rolle og hun er både blød og streng. Samspillet mellem hende og Hollywoodlegenden Hanks er troværdigt og velspillende om end en smule for professionelt. Man kan mærke de er gode skuespillere og filmen giver dem intet at gå i dybden med.
Robert Langdon filmen er især kendt i Danmark for det danske islæt. Thure Lindhardt var først blevet lovet den gennembrudslovende rolle som albinoen Silas i ”Da Vinci Mysteriet” men mistede den på falderebet til Paul Bettany. Som en undskyldning og oprejsning fik han så rollen som officer i ”Engle og Dæmoner”. En rolle som ikke lever op til hans talent men som gav ham vigtig international opmærksomhed.
Og det kan vi takke Ron Howard for. Men derudover er der ikke meget at takke ”Inferno” for.
”Inferno” er et fint stykke arbejde fra alles sider. Den ville få et 4-tal i skolen og den får fire stjerner herfra.
Fun Fact: Filmene er udkommet i anderledes rækkefølge end bøgerne. Bøgerne udkom således: 1. Engle og Dæmoner. 2. Da Vinci Mysteriet 3. Det Forsvundne Tegn og 4. Inferno.
Filmens rækkefølge er: 1. Da Vinci Mysteriet. 2. Engle og Dæmoner. 3. Inferno.
Premiere: 13. oktober
Instruktør: Ron Howard
Medvirkende: Tom Hanks, Felicity Jones, Omar Sy, Ben Foster, Sidse Babett Knudsen, Irrfan Khan