Selvfølgelig bliver Bille Augusts film Lykke-Per – en af årets store danske film – da nomineret til en Oscar, for filmatiseringen af Henrik Pontoppidans roman fra 1898 er yderst vellykket. Der er mange lag i historien om den unge utilpassede mand Peter

Andreas Sidenius, der trodser sin strenge, pietistiske præstefar og forlader Jylland til fordel for København og et ingeniørstudium på Den Polytekniske Læreanstalt. Allerede på studiet har Sidenius, der nu kalder sig Per til fornavn, en stor plan om at skabe et kanalsystem i Jylland. Per får kontakt til den rige jødiske familie Salomon og hos dem stifter han bekendtskab med en helt ny verden, hvor velstand og intellekt går hånd i hånd. Per forelsker sig dybt og lidenskabeligt i familiens ældste datter, den smukke Jakobe. En forlovelse kommer i stand, svigerfar har forbindelser til både højtstående politikere og andre stærke pengemænd, så ud over forlovelse kommer finansieringen af Pers projekt i stand. Verden skulle derfor ligge for hans fødder og livsbanen være udstukket.

Lykke-Pers natur eller hans baggrund kommer dog i vejen, for han er en mand, der ikke giver sig og ikke bøjer af, hvor mange ville have gjort det. Undskylde over for en stivstikker i et ministerium (herligt spillet af Paul Hüttel), der ikke har forstået hans genialitet – aldrig i livet.

Relationen og forlovelsen mellem Per og Jakobe beskriver relationer på tværs af religioner, for selv om Lykke-Per anser sig selv som ikke-religiøs, er hans opvækst gennemsyret af kristendommen. Det er ekstrem velstand i hovedstaden overfor spartansk levevis på den jyske hede. Det er storbyen over for naturen.

Esben Smed er Lykke-Per, og hans fremstilling af den spændende, mange-facetterede og ikke altid sympatiske Per er en pragtpræstation. Vi er med Per fra hans bitre afsked med faderen, til denne tids jetset- og ungdomsliv i København og endelig til ægteskab og efterfølgende ensomhed og død i Jylland. Vi forstår ham ikke, men føler med ham.

Katrine Greis-Rosenthal er nærmest smertende smuk som den kloge og indsigtsfulde jødinde – idealmennesket -, der fatter, at Lykke-Pers personlighed er sammensat af hans fattige og asketiske baggrund iblandet hans overambitiøse og arrogante intellektuelle præstationstrang. Hun forstår, hvor meget en fattig og streng baggrund kan præge et menneske. ”Fattigdom kan vansire et menneske”, siger hun. Hun når til denne erkendelse, og med den får hendes liv mening.

Castingen er skøn hele vejen rundt. Hele Salomonfamilien med Tommy Kenter som familiens overhoved og Tammi Øst som den forstående og tvivlende mor til Benjamin Kitter, der er den muntre og optimistiske søn er ramt på kornet.

Bille August skildrer de skarpe forskelle mellem rig og fattig i slutningen af 1800-tallet, som bringer seeren til den tids Nyboder og til smukke naturbilleder fra heden i Jylland, hvor Per ender sit liv. Det bliver til et troværdigt tidsbillede, men mest af alt er det en film om et menneske, der bruger og smider mennesker væk uden selv at finde lykken.

Filmen varer næsten tre timer, men det er ikke et minut for meget!

 

Premiere 30. august 2018

Instruktør: Bille August
Manuskript: Bille August og Anders August
Medvirkende: Esben Smed, Katrine Greis-Rosenthal, Jens Albinus, Rasmus Bjerg, Anders Hove, Tammi Øst, Tommy Kenter, Ole Lemmeke, Benjamin Kitter, Julie Christiansen

Varighed: 2 timer og 45 minutter