Filmen begynder med slutningen, da Charlotte Kauffmann den 5. juni 1963 på Skodsborg Sanatorium skærer halsen over på sin kræftramte mand og derefter tager livet af sig selv. En dramatisk afslutning på et dramatisk liv for Henrik Kauffmann, Danmarks ambassadør i Washington, der undsagde sig den danske regerings politik om at underlægge sig den nazistiske krav om øjeblikkeligt krav om kapitulation den 9. april 1940. Om motivet for den brutale henrettelse alene var medlidenhed, kan man stille spørgsmålstegn ved, når man ser Christina Rosendahls film om Kauffmanns tid i Washington.
Charlotte Kauffmann var kvinden bag manden. Hun var enig i sin mands meninger om at gå imod Danmarks officielle politik. Dertil kom, at hun havde forbindelser til USA’s præsident Roosevelt, så mange døre åbnede sig for Henrik Kaufmann ad den vej. Filmen skildrer, at hun hjalp sin mand med at gennemføre sin politik, men at hans betagelse af søsteren Zilla åd hende op mentalt.
Henrik Kauffmann var ikke en mand, der gik 13 på dusinet af. Han var en lynende politisk begavelse med is i maven og gik sine egne veje for at nå de mål, han troede på med fare for at blive dømt for landsforræderi. Det ville ikke være mange, der den 9. april 1940 havde turde erklære på landsdækkende amerikansk radio, at man fremover ikke vil tage imod ordrer fra den danske regering.
Det kræver en ekstrem stærk og stålsat personlighed at gennemføre, hvad Henrik Kauffmann gjorde under 2. verdenskrig. At forhandle en aftale med USA om tilstedeværelse i Grønland uden at have mandat fra Danmark må hæve mere end ét øjenbryn.
Rosendahl har sammensat et fantastisk cast. Ulrich Thomsen er perfekt som den begavede, uden tvivl charmerende, men egoistiske Kauffmann, og irske Denise Gough tegner et dirrende smukt portræt af hans hustru, og hendes samspil med den søster (Zoë Tapper), hun både elsker og er jaloux på, er rørende.
Mikkel Boe Følsgaard er juristen Povl Bang-Jensen, som arbejdede sammen med Kauffmann på ambassaden og var enig med Kauffmann, og han giver et portræt af en begavet mand, der tør stå ved sine meninger.
Britiske Henry Goodman spiller en sympatisk Roosevelt.
Filmen er flot fotograferet med skønne billeder fra parrets hjem og den omliggende natur. Filmen er tekstet i de engelske passager, og især i første halvdel er disse ret mangelfulde.
Det ændrer dog ikke ved, atChristina Rosendahl har præsteret en pragtfilm om ægteparret Kauffmann. Den skildrer det på en gang lykkelige familieliv, deres fælles engagement for fred i Danmark sammenholdt med Henrik Kauffmanns kærlighed til søsteren, der mildt sagt borer en kile ned mellem dem.
Filmen er både en historisk film, men samtidig en kærlighedshistorie, så målgruppen er stor. Den tager udgangspunkt i Kauffmannparrets historie, men er samtidig et indspark i debatten om, hvorvidt man altid skal følge de af samfundet udstukne regler.
Vores mand i Amerika – premiere den 13. august 2020
Instruktør: Christina Rosendahl
Manuskript: Kristian Bang Foss, Christina Rosendahl og Dunja Gry Jensen
Varighed: 115 minutter
Medvirkende: Ulrich Thomsen, Mikkel Boe Følsgaard, Denise Gough, Zoë Tapper, Henry Goodman, Nicholas Blane, Esben Dalsgaard Andersen, Søren Sætter-Lassen, Burn Gorman, Ross MaCall, Amber Fernée, Rosemary Aburrow, Pixie Davies og Henrik Noël Olesen