Tirsdag aften var der premiere på sæson nr. 145 i den traditionsrige syngepavillon Bakkens Hvile på Dyrehavsbakken nord for København. De var fire sangerinder, hvor de tre var gamle kendinge, Ann Farholt, Tina Grunwald og selvfølgelig Dot Wessman. Den nye pige i klassen er Sus Mathiasen.

Det blev til to afdelinger med hele 25 sange i alt, og det indeholdt både nyt og gammelt. Der var fællessang med ´Dyrehaven´, ´Bakkesangerinden´, ´Det var på Frederiksberg´, ´Glemmer du´ og et Bakkemedley. Dot Wessman nøjes ikke med at synge. Under stramtsiddende kjoler med flæser og store hatte, er der oplagt lagt et stort researcharbejde, så hun kan fortælle om bakkesangerindernes forhold før og nu. Heldigvis får de syngende damer løn i 2022, hvad de ikke gjorde før i tiden og dermed var afhængige af de mønter, der blev smidt på scenen. Den tradition har man dog holdt ved, for syngepigerne går stadig rundt med roser til publikum, der forventes at give en god skilling. Ann Farholt, Tina Grunwald og Sus Mathiasen blev sendt i salen og sælge roser, mens Dot Wessmann stod på scenen og sang ´Køb blomster, køb blomster´ og modtog mere end én pengeseddel i strømpebåndet fra lystige herrer i publikum, blandt andet fra Rane Willerslev, der var på feltarbejde, må man formode.

De gamle sange skal være der, for det er ikke en rigtig aften i det gamle etablissement, hvis der ikke er skrålet med på ´Gå med i Lunden´ eller ´Jeg drømmer mig tilbage til den gamle pavillon´. Til gengæld er det også nødvendigt med fornyelse, for ellers ender stedet som et levende museum, og det er ingen interesseret i, uanset hvor nostalgisk et syn, man har på de gode gamle dage.

Traditionen med at sende drinks og hilsner til de optrædende er også stadig i behold. Om de damer så drikker noget, er så en anden ting, for det ville oplagt bringe dem i fare, hvis de vaklede for meget på den lille scene.

Et af de bedste numre denne aften var det berlinerinspirerede kabaret-nummer ´Nye tider´, hvor forskellige kønsidentiteter fik en sjov gennemgang. Dot Wesmann var i sorte vide bukser med seler, hvid skjorte og sort hat. De resterende tre damer trådte til, og det blev til en sjov tekst om alle de mennesker, vi kan vælge at være.

Dot Wessman vælger også at adressere, at hun er kæreste med Morten Messerschmidt. Sidste sæson var det deres respektive alder, der blev genstand for latter. I år blev det til en sang med tekst af Flemming Jensen om, at hun nu er formandsfrue, og hvad det indebærer alt imens hun benævnte Morten Messerschmidt for ”bartenderen”. Han stod da også i baren og måtte finde sig i de grove drillerier, han var genstand for. Mon ikke han kan tage det?

Det er ikke nogen hemmelighed, at rigtig meget indhold befinder sig under bæltestedet, og det forventer publikum af de fire damer, der ikke holder lysten for lukkede døre. Det er et unikt og ret sjovt koncept, for tit og ofte fortælles vittigheder om sex af mænd i alle aldre, og deres lyster går som oftest i retning af unge damer, mens seksualitet hos kvinder på 50+ dybest set er tabu. De fire damer står ved sig selv og deres alder med yppige former, jordsøgende kropsdele og rynkede lår. De gemmer dem ikke væk, og det er i en tid med ungdomsdyrkelse og fedtforskrækkelse rart.

Alle sangerinder præsterede og fik stemningen til at stige hos det feststemte premierepublikum. Alle 182 cm af Ann Farholt brusede os i møde med vid og en flot jazzstemme, alderspræsidenten Tina Grunwald brillerede med skøn selvironi, og Sus Mathiasen var sød og faldt godt ind i gruppen. Dot Wessman er oplagt nerven og chefen i gruppen, men hun er god til at give sine sangerinder plads, og det skal en god chef. Kapelmester Kenneth Sichlau understøttede de damer på klaveret, og Susanne Breuning havde både koreograferet og instrueret løjerne.

Den gamle pavillon er i den grad stadig i live – så smut gerne ud på Dyrehavsbakken til Bakkens Hvile.
 
Bakkens hvile 2022
Medvirkende: Dot Wessman, Ann Farholt, Tina Grunwald og Sus Mathiasen.
Kapelmester: Kenneth Sichlau
Koreografi og instruktion: Susanne Breuning
Kostumer: Tina Grunwald, Henrik Hviid, Kenth Fredin & Tinus.
Varighed: 2 timer og 30 minutter inkl. pause
Spilleperiode: 31. maj til 3. september 2022