Det lille hyggelige teater Riddersalen havde fredag aften repremiere på Kabareten ´Jolly Weltschmerz´.
Teaterrummet var til forestillingen omdannet, så hele gulvet var besat med små caféborde med plads til 4 personer. Allerede her var publikum tilbage til Berlin i 1920-erne, og denne vibe blev fastholdt, da de fem medvirkende kom på scenen. De var alle klædt i sort/hvidt tøj og hvidkalkede i ansigterne og øjne trukket op med kraftige sorte streger og læberne var overdrevent røde og gjort store. Alle så let groteske ud mens de galgenhumoristisk indledte aftenen med sangen ´Jolly Weltschmerz to You´ i en omskrivning af den muntre engelske fødselsdagssang.
Dorte Holbek har skabt en stram og enkel scenografi holdt i mørke farver. Indimellem blev skuespillernes rum snævret ind, så de lige kunne passe ind i en lille firkant, de kaldte ´Smørhullet´. Her var et safe-space, hvor problemer og hensigtserklæringer om at være nærværende med sin familie, være nærværende i det hele taget, ikke være afhængig af skærme o.s.v. kunne og blev luftet. Det hele blev toppet med, at man ikke måtte glemme mindfulness. Det var et bittermorsomt billede på det frustrerede og selvoptagede moderne menneske i 2023.
Flere numre cirklede om parforholdet. Det ene handlede om to kvinder, der var fascineret af hinanden og fascinationen steg, som det skred frem eksemplificeret ved en appelsin, der langsomt blev skrællet. En sjov lille hilsen til ´Cabaret´s sang om ananas. I det andet havde to mænd ganske åbenbare problemer i deres forhold, som var mørt i sømmene og vist ikke langtidsholdbart.
Mette K. Madsen er kunstnerisk ansvarlig for Riddersalens Kunstnerkabaret og er forestillingens primus motor. Hun er idéperson, har lavet koncept og drejebog sammen med Trine Wisbech, har iscenesat – og jo hun er også en af de medvirkende. Det er ret godt gået, må man sige.
De fire skuespillere og kapelmester Carsten Skov var alle effektive, dramatiske, humoristiske og ikke mindst musikalske. De bevægede sig for eksempel unisont sidelæns siddende på et klaver, hvilket var lidt af en bedrift. Musikaliteten udspillede sig både i sang og i spil, når hele holdet gav den på trommer, eller når Mette K. Madsen spillede på en miniharpe.
Forestillingen kræver en del af sit publikum. Man skal have referencerne i orden, for de går længere end de åbenlyse henvisninger til konferencieren i Bob Fosses ´Cabaret´ fra 1972, når der på fortæppet står Velkommen, Wellcome, Willkommen. Der er tekster om livet, døden og en del af det, der er midt imellem. Noget er nyt, andet er gammelt, og ikke alt er lige at gå til. En herlig fortolkning af ´Sånt er livet´ går dog ind hos alle. Det er en skøn melodi med en tvetydig tekst, og Agnes Olander var special guest på saxofonen.
´Jolly Weltschmerz´ spiller frem til maj, så der er god tid til at komme afsted til Frederiksberg. Hvis du er skoleelev eller skolelærer på Frederiksberg – så tjek lige muligheden for at komme gratis med din klasse. Der er udfordringer i flere fag.
“Jolly Weltschmerz” tekster og musik af: Hanne Højgaard Viemose, Mette K. Madsen, Björk, Joachim Holbek, Stereo Total, Maj Ørskov, Kiosk, Nephew, Karin Bang Heinemeier, Sylvia Plath, Trio, Kirsten Hammann, Stig Andersson, Bill Cook, Thomas Dinesen og Svaneborg Kardyb.
Medvirkende: Karin Bang Heinemeier, Morten Raahede Brovn, Jens Gotthelf, Mette K. Madsen og musiker Carsten Skov.
Idé: Mette K. Madsen
Koncept og drejebog: Mette K. Madsen og Trine Wisbech
Dramaturg: Trine Wisbech
Iscenesættelse: Mette K. Madsen, Trine Wisbech og Charlotte Munksø
Instruktion genopsætning: Charlotte Munksø
Koreograf: Charlotte Munksø
Komponist: Joachim Holbek m.fl
Scenograf: Dorte Holbek
Lysdesign: Sonja Lea
Lyddesign: Gregers Kjar
Kostumedesign: Thomas Winkler og Pille Behrendt
Forestillingsleder: Agnes Olander
Afvikling lyd/lys: Maria Pi Houmann
Teknik og produktion: Laurids Bøcher Poulsen og Sigurd Dissing
Scenemester: Laurids Bøcher Poulsen
Konsulent sang: Niels Søren Hansen
Make-up: ITURI imagine
Grafisk designer: Mette Bystrup
Varighed: 1 time og 30 minutter inkl. pause
Spilleperiode: 31. marts til 20. maj 2023