Hvis du er fan af Sex, Drugs and Rock & Roll/Punk Rock/Rock/Green Day eller bare musical genren og vil give dig selv en oplevelse af de helt store, skal du gå ind og se American Idiot på Østre Gasværk Teater.

Du kommer til at opleve 95 minutters intens, nærværende, og absolut velfungerende og velspillet punkrock. Tilsat det fremragende live rock band samt strygertrio på scenen folder hele forestillingen ”American Idiot” sig ud og går op i en højere punkrock-enhed.  

Alt brager igennem på scenen ud mod publikum, det er som at være til en rockkoncert af de bedre. Men samtidig bliver der også givet plads til at formidle en rørende historie om tre unge amerikanske mænds håb og drømme. Sublimt er der mange symbolske hentydninger, og en formidable formidling af denne helt specielle stemning, som der er i USA, og som præger USA i ”American Idiot”.

Det svenske sanger- og skuespillertalent Viktor Norén er perfekt til hovedrollen Johnny og til at fortolke Green Days sange, da han har den ungdommelige kækhed samt en lidt hæshed i sin stemme, som minder om Green Day forsangerens egen stemme. Viktor Norén kan både brage igennem med sin punkrock, men han kan også skabe intimitet, når han rørende fremfører bandets mere stille sange.

Der er ingen tvivl om at sangmæssigt kan alle sangerne og skuespillerne synge, og de gør det fremragende endda. Der er ikke en finger at sætte på deres punk-rockede formidling, ageren og dans, hvor de alle brager igennem på scenen.

Østre Gasværk Teater danner de helt perfekte rammer for punk rock musicalen American Idiot. Sjældent er der set og skabt en flottere scenografi. Teatrets meget store scene kommer virkelig i spil. 3 gigantiske skumklodser der enten deler scenen op i mindre intime rum, skaber afstand i højdeniveau eller symbolsk som pressende vægge er helt geniale scenografiske udtryksmidler.

Dertil er selve scenen delt op i vandrette ”løbebånd”, der skaber en 3D effekt. Disse forholdsvis enkle scenografiske detaljer er virkelig godt tænkt, og de er med til at understrege hver scene, sanger, skuespiller og sang ved at tilføje kant og et moderne scene look, der virkelig fungerer netop på Øster Gasværk store scene. 

Det voksne publikum kan uden tvivl huske tilbage til bandet Green Days storhedstider på hitlisterne. I 2004 udgav punk rock bandet Green Day albummet American Idiot. Og bandet Green Day har selv omdannet deres succesalbum American Idiot til denne musical af samme navn. Det er dog ikke kun sangene fra albummet American Idiot, som fremføres i denne punk rock musical, men heldigvis flere at hitsene fra bandets mangeårige karriere, som publikum ikke kan lade være med at synge med på.

Det skal dog lige siges. At afholde premieren netop den 26. juni 2021, hvor Danmark spiller en afgørende fodboldkamp mod Wales, bliver til lidt af kamp om opmærksomheden, som forestillingen selvfølgelig ikke kan gøre for. Et kort teknisk afbrud under fremførelsen af punk rock musicalen American Idiot, medfører at en blandt publikum råber 4-0, hvilket får hele salen til at klappe på livet løs. Publikum er med denne premiereaften og sørger også for at levere stemning og velfortjente klapsalver under forestillingen.

Premiere: 26 juni 2021

Medvirkende: Viktor Norén, Johannes Nymark, Julie Steincke, Diluckshan Jeyaratnam, Johanne Milland, Ksenia Timoshenko, Emmie Asplund, Katrine Skovbo, Daniel T. Hansen med flere.

Musik: Green Day
Manuskript: Billie Joe Armstrong og Michael Mayer
Instruktion: Tim Zimmermann
Medinstruktør: Carsten Friis
Scenografi: Benjamin la Cour