Fredericia Teater har ved deres seneste forestillinger sat barren højt og måske endda for højt, for på trods af dygtige og talentfulde sangere, skuespillere og dansere når deres seneste samarbejde med Dreamworks aldrig rigtig samme højder eller fascinerer i lige så høj grad som blandt andet Klokkeren fra Notre Dame.

Alle sejl er sat til, når Fredericia Teater blænder op for det sidste nye skud på stammen inden for musicals. Denne gang er den bibelske fortælling om Moses, der redder jøderne ud af Egypten, sat under luppen, når de opfører Dreamworks’ udgave af fortællingen. Udover en forestilling på TheatreWorks Sillicon Valley i Californien, som vel nærmest må betegnes som en forpremiere, har Fredericia Teater fået æren af at lægge hus til verdenspremieren på The Prince of Egypt endda med både dansere og skuespillere hentet ind fra USA, heriblandt Jason Gotay, der op til premieren spiller rollen som Moses’ fosterbror Ramses, hvorefter rollen overtages af bysbarnet Lars Mølsted. Gotay er ideel og flot til rollen og både sang og skuespil er svær at sætte en finger på, hvilket nok også er en af årsagerne til hans store succes på Broadway. Desværre er det som sagt kun de få, der får lov at opleve Gotay folde sig ud.

Den egentlige hovedrolle spilles af Diluckshan Jeyaratnam, der uden tvivl ikke er uden talent. Jeyaratnams stemme er flot, rørende og helt igennem fantastisk og lever fuldt ud op til stemmerne fra Dreamworks oprindelige tegnefilm, mens hans skuespil nærmest spænder over hele følelsesregistret, efterhånden som Moses gennemlever både glæde, sorg, skyldfølelse og kærlighed. Jeyaratnam var allerede at finde i Fredericia Teaters opførelse af Klokkeren fra Notre Dame, som sigøjnekongen Clopin, og det er næppe og forhåbentlig ikke sidste gang, han er at finde på de skrå brædder.

Også de kvindelige roller må roses. I rollen som Tzipporah, der forelsker sig i Moses, ses Nadia Abraham, der er både sød, charmerende og underholdende i rollen som den bestemte, selvstændige og dog kærlige nomadekvinde. I rollen som Nefertari, Ramses’ kone, ses Sandra Elsfort, der deler rollen med Kristine Yde. Elsfort er dygtig og meget troværdig mod rollen som den bestemte og lidt forkælede Nefertari, og det samme er Silke Biranell i rollen som Moses biologiske søster Miriam, Anne Fuglsig som dronning Tuya og Samira Alm som Jocheved, Moses’ biologiske mor, der sender ham afsted i en kurv langs Nilen. Samtlige kvindelige skuespillere leverer ikke kun fantastiske skuespillermæssige præstationer, men er også i besiddelse af helt fantastiske sangstemmer, der får gåsehuden til at rejse sig på armene.

Værd at nævne er også de yngste skuespillere på scenen. Ofte kan det være et sats at lade børn indgå i en produktion, men når valget er faldet på Abigail Baunbæk Wallington, Naomi Victoria Sacara Gulløv og Mathias Abraham Rasmussen, er der ikke tale om et sats men en decideret gevinst. Børnene mestrer flotte stemmer og spiller både flot og autentisk samtidig med, at de resterende i ensemblet både passer på dem og guider dem på flotteste og mest respektfulde vis. Ikke engang i den engelske version kan man klage over de yngre skuespilleres udtale eller præstationer.

Forestillingen er flot men scenografien noget mere beskeden og sparsom end tidligere set på Fredericia Teater. På nær en skrånende scene, der ved hjælp af fantastiske lyd- og lyseffekter rives fra den oprindelige scene udgøres størstedelen af scenografien af det dygtige ensemble. En god men dog for Fredericia noget anderledes måde at sætte en forestilling op. Sammen med lyd og især lys skaber ensemblet dermed rammerne for forestillingen. Og lyseffekter går teatret aldrig ned på. Der er som altid tænkt over hver eneste lille detalje, så publikum for alvor rives med.

Der er uden tvivl tale om, at Fredericia Teater har fat i noget, og som altid er der stort potentiale i det, de laver. Om tidligere opsætninger har sat publikums forventninger for højt er måske i stedet spørgsmålet. Alle de medvirkende er dygtige og knokler for at skabe en uforglemmelig forestilling, men Dreamworks historien er knapt så kendt og sangene mindre catchy, end det har gjort sig gældende ved andre musicals på Fredericia Teater, den noget svage start virker på nogle tidspunkter lidt kedelig, men i anden akt tager den for alvor fart og publikum rives med.

Medvirkende: Diluckshan Jeyaratnam, Jason Gotay, Lars Mølsted, Nadia Abraham, Sandra Elsfort, Kristine Yde, Mads M. Nielsen, Silke Biranell, Samira Alm, Anna Fuglsig m.fl.

Instruktør: Scott Schwartz
Musik: Stephen Schwartz
Spiller på Fredericia Teater fra den 6. april på engelsk herefter fra den 17. april til 10. juni på dansk. Flytter til Det Kongelige Teaters gamle scene.