Dramatikeren Duncan Macmillans novelle ’Sleeve Notes’ blev i samarbejde med skuespilleren Johnny Donahoe til forestillingen og monologen “Every Brilliant Thing” tilbage i 2013 – på dansk “Alle gode ting”.

Nørrebro Teater har nu bestemt sig for at gøre kunsten efter ved at sætte skuespiller Frank Thiel i front for at forsøge at tale med publikum om det, vi ikke kan tale om; nemlig psykisk sygdom og selvmordstanker.

Forestillingen er en fortælling om en drengs opvækst med en mor, der gentagende gange er så ked af livet, at hun forsøger at gøre en ende på det hele.

Man følger drengen fra barn til voksen, hans måde at tackle det hele på og hans forsøg på at ’redde sin mor’, som børn nu engang gør. Drengen begynder efter moderens første selvmordsforsøg at skrive en liste over de bedste ting i livet – én efter én. Listen fortsætter langt ind i hans voksenliv; imens han går på universitet og imens, han finder kærligheden.

Forestillingen er en slags interaktivt teater, hvor Frank Thiel hele vejen igennem får publikum til enten at læse noget op fra små sedler med numre, de har fået tildelt på forhånd inden forestillingens start eller agere stand in for personer, der optræder forskellige steder i fortællingen. Man sidder som publikum i en opsætning, der kredser rundt om en lille firkant på gulvet, som udgør scenepladsen. Frank Thiel bruger hele gulvet med kun meget få rekvisitter samtidig med, at han bevæger sig rundt på trapperne mellem publikumssæderne imens, han fortæller.

Den lille sal, de få publikumsrækker, som i disse Corona-tider er endnu mere begrænsede end normalt. Desværre kommer det til at påvirke stemningen og oplevelsen, så det mere føles som en workshop end en egentlig forestilling. Til trods for det begrænsede antal mennesker, kan det være vanskeligt at høre, hvad folk læser op fra de små sedler.

Frank Thiel gør det egentlig godt nok, han er jo trods alt ene mand om at få formidlet på en indlevende måde og få inddraget publikum samtidig, og det klarer han ganske udemærket. Men har man først set den engelske version, mangler der desværre bare et eller andet. Det er som om, man ikke kan mærke smerten nær så meget i Frank Thiels version, som man burde, når han skal forestille at være en tæt pårørende til en selvmordskandidat. Det er lidt ærgerligt, for det er et ret alvorligt emne. Selvfølgelig er det en komedie, men en komedie må også meget gerne indeholde små bitte elementer af alvor, for at det ikke bliver en fuldstændig ligegyldig og overfladisk fortælling. Man savnede egentlig bare, at også dybere følelser blev formidlet på en sådan måde, at man kunne mærke dem helt oppe på bagerste række, ligesom man kunne mærke humoren, der nemt var tilstede.

Men det er en anderledes og sjov måde at opleve teater på, og er man til det eller har lyst til at prøve det, er det bestemt et besøg værd.

“Alle gode ting” spiller på Nørrebro Teater fra den 24.september – 24. oktober 2020 og fortsætter herefter på Odense Teater

Medvirkende: Frank Thiel

Manuskript: Duncan Macmillan

Instruktion: Tom Jensen

Komponist og lyd: Daniel Fogh

Lysdesign: Henrik Kegnæs Spangsbo

Forlag: Columbine Teaterförlag

Oversættelse: Mads Andersen

Forestillingen præsenteres i samarbejde med Odense Teater.