Engelske J.B. Priestleys mesterlige stykke fra 1945 har siden premieren i Moskva været opført utallige gange. Stykket fortæller om overklassefamilien Birling, og normalt er familien engelsk og historien foregår i 1912 i den fiktive by Brumley i the North Midlands. Scenen er sat ved et middagsselskab, hvor familien fejrer deres datters forlovelse. Selskabet afbrydes, da en politiinspektør kommer på besøg. Han stiller nogle spørgsmål i anledning af en ung kvindes selvmord. Gennem forhøret af de enkelte familiemedlemmer, afsløres hemmeligheder om dem alle og deres relation til den afdøde unge pige fra arbejderklassen.

Instruktør Jack Make-Walker er gået en helt anden vej i Copenhagen Theatre Circles produktion af stykket. Han har omplantet til Sydstaterne i USA, og rammen for stykket er den græske tragedie. De medvirkende er iført togalignende hybenorange kostumer og har bare bronzerede fødder. Et ”græsk” kor iført hvide togaer og masker illustrerer bag nogle gennemsigtige gardiner den samtale, der føres ved familien Birlings middagsbord.

Konversationen ved middagsbordet er bevidst stiliseret, mens forlovelsesselskabet pågår.

Det er på spindesiden, de bedste skuespilpræstationer udfolder sig. Fie Dal er politiinspektøren, og hun fylder rollen flot ud. Helt klædt i sort afdækker hun hvert enkelt familiemedlems beskidte hemmeligheder. Også Mikka Chantal Deleuran viser mange facetter, når hun først er arrogant og bedrevidende for at svinge i stemning, da hun erfarer sin egen del i, at den unge pige har begået selvmord.

Til gengæld er herrerne så manierede i deres helt overdrevne spil, at det ikke er til at holde ud. Der grimmasseres helt ud på overdrevet.

J.B. Priestley rettede sin sociale harme mod den engelske overklasse, men teksten passer for så vidt lige så fortrinligt i et amerikansk sydstatsmiljø og idéen med at sætte rammen i et græsk tragediedrama er god. Imidlertid er det også meget at tage på sig for et amatørensemble.

Der skal imidlertid lyde en stor tak til hele det sympatiske ensemble og for den helt nye ramme til et ikonisk teaterstykke.

An Inspector calls på Krudttønden

Manuskript: J.B. Priestley

Instruktør: Jack Make-Walker

Medvirkende: Fie Dal, Mikka Chantal Deleuran, Carla Marie Clausen, Piper McKenzie, Carl Hjernøe Bay, Sarah McGillion og Michael Worthman

Kor: Charlotte Duus, Kristen Flanagan, Philip Green Helms, Stefan Lemser og Carla Mari Clausen

Spilleperiode: 3. til 13. april kl. 19

Varighed: 2 timesr og 15 minutter inkl. pause