Teater Republique byder indtil 10. november indenfor til Babettes Gæstebud baseret på Karen Blixens novelle. Det er madteater, så en dejlig mængde mad kunne publikum se frem til. Man kunne da også allerede mærke forventningsfuld summen i foyéren blandt publikum før forestillingsstart, og en herlig vermouth som velkomstdrink løftede stemningen.
På vej ind blev vi budt velkommen af Ellen Hillingsø og derefter bænket langs væggen med hvidvin i glasset og en lille blinis med hasselnødder og kaviar.
Ved bordet blev der trakteret med vagtel med dehydreret rødbede, oliven, brombær og grillet hjerte med dertil hørende rødvin. Skildpaddesuppen var i denne moralske tidsalder blevet til en delikat og fornem udgave af den forlorne skildpadde – serveret i små åbne metaldåser. I pausen kunne man nyde hele fire slags gadekøkkenmad med islæt fra Arabien, Korea, Afrika og Sydamerika og drikke øl med frugtskum til. Vel inde i salen blev der budt på paté en croute på and og gris med confit af kråser, pistacienødder og trompetsvamp. Hertil en bitter salat med vinaigrette, som publikum parvis havde blandet til sig selv under kyndig vejledning af Babette. Sidste ret fra det salte køkken var pithivier af butterdej med duxelles af and og kalv. Græskar, champignon og rødvinssauce med syltet sennep og knoldselleri. Efter fremkaldelserne var desserten Baba au Rhum med skum og frugt. Tilbage i foyeren var kaffen parat.
Ellen Hillingsø er skøn, smuk og charmerende som Babette. Hun har en fornem diktion på både dansk og fransk. Hun er godt sekunderet af flotte Benedikte Hansen, der er fortæller og en af de to søstre højt mod nord, hvor Babette tager ophold. Babette er flygtet fra borgerkrig i Frankrig, efter at både hendes mand og barn er blevet slået ihjel.
I den strengt kristne familie med præstefar, herligt spillet af Klaus T. Søndergaard, og to søstre forkæler hun dem med god mad. Dette topper en dag, hvor hun bruger sin lottogevinst til at lave en udsøgt middag til alle.
Middagen er kreeret af kok Mette Martinussen, og ligesom Babettes hensigt var at bringe mennesker sammen og skabe en god stemning, formår Martinussen at bringe humøret i top hos alle. Maden er nøje afstemt, og de tilhørende vine er liflige. Serveringen afvikles fuldstændig fejlfrit og uden den mindste antydning af stress. Det er imponerende, når der skal serveres for 120 personer.
Scenografduoen Torden og Lynild har indrettet teaterrummet, så der både kan spises og spilles teater. Der er plads til 80 personer fordelt på fire femkantede borde med et bord i midten, hvor skuespillerne står, når de altså ikke farer op på den opstillede prædikestol eller frem og tilbage mellem bordene. Det fungerer fint og intimt.
Det er en totaloplevelse at være til madteater, og når der er tale om Babettes gæstebud, bliver oplevelsen måske endnu større, fordi det er indbygget, at maden må være udsøgt. Det ene fungerer ikke uden det andet. Det ville have været en noget flad fornemmelse kun at høre om alle lækkerierne uden at kunne smage dem. Til gengæld ville oplevelsen ikke have været tilnærmelsesvis så god og intens, hvis ikke Babette, de to søstre, den håbløse præstefar og den unge soldat samtidig havde fortalt historien om Babettes liv.
Det er ikke billigt at komme til madteater, men der er valuta for alle pengene. Så tag ægtefælle, kæreste, datter, søn, mor eller far i hånden og und jer denne luksus. I vil ikke fortryde det!.
Spiller til 10. november 2018 på Teater Republique
Medvirkende: Ellen Hillingsø, Benedikte Hansen, Marie Tourell Søderberg, Jens Frederik Sætter-Lassen, Klaus T. Søndergaard
Koncepter: Rolf Heim, Mette Martinussen
Instruktør: Rolf Heim
Kok: Mette Martinussen
Dramaturg: Simon Boberg
Scenograf: Torden og Lynild
Producent: Østerbro Teater
Arrangør: Østerbro Teater