Forestillingen ´Blod, Svigt & Tårer´ er fra 2019, men den er næsten mere aktuel i 2023, hvor den lige har haft repremiere. Shakespeare kunne om nogen beskrive og personificere den menneskelige ondskab, og det er den, der er i spil på Bådteatrets lille black box scene i Nyhavn. I en collage med brudstykker fra ´Richard III´, ´Titus Andronicus´, ´Macbeth´, ´Kong Lear´, ´Othello´, ´Julius Cæsar´ og ´Coriolanus´ erfarer vi, at den menneskelige natur ikke altid er god eller empatisk.

Lidt ironisk er tre kvinder dukkeførere for disse magtens onde mænd. Det er Astrid Kjær, Jannie Faurschou og Signe Kærup Dahl. Helt klædt i sort falder de i et med tapetet bag de tre uhyggelige og bizarre dukker med hvidkalkede ansigter. Det er en bedrift uden lige at kunne være synlig og usynlig på en og samme gang – og at spille som kvinde og mand på næsten en og samme tid og at tale som henholdsvis kvinder og mænd. Deres hænder bliver dukkernes hænder, og de kan indgå i intime konstellationer med deres dukker.

Scenografien er ligeledes dyster fra et skrivebord med skuffer til et maleri, der kan ”trækkes fra” som et gardin bag hvilket dukkerne åbenbares. Allerede her slås den ubehagelige stemning an.

Det er svært at følge med i diverse scener fra Shakespeares tragedier og myrderier. Det gør dog ikke så meget. Der er lidt for dem, der kan nørde ned i den engelske digters detaljer og til os andre, der mere fanger den uhyggelige vibe, som forestillingen byder på.

I nogle scener drives uhyggen så langt ud, at den bliver komisk – blandt andet når publikum hører lyden af en fuldbyrdet voldtægt, der foregår bag et tæppe af en tyk plasticpresenning. Den bliver efterfulgt af mord på offeret, og diverse kropsdele kastes over presenningen til lyden af ´The Great Pretender´.

Baggrundslyden består derudover af taler fra store statsledere. Til at genkende er Ronald Reagan, der deklamerer ”Tear down that wall”, John F. Kennedy ”don´t ask what Your country can do for You – ask what You can do for Your country”. I denne forsamling af magtcitater mangler i 2023 muligvis et citat på russisk fra Putin. Men det tænker vi os til.

Astrid Kjær, Jannie Faurschou og Signe Kærup Dahl leverer imponerende præstationer både i de lange monologer og dialoger og ikke mindst i interaktionen med deres dukker.

Pudsigt er det, at teatersæsonen byder på flere Shakespearecollager. Det går fra muntre indslag på Kronborg ved ´Juliets Birthday Bash´ til dyster tragediecollage på Bådteatret med ´Blod, Svigt & Tårer´.

Shakespeares litteratur er åbenbart eviggyldig.

Blod, Svigt & Tårer på Bådteatret

Instruktør: Rolf Heim

Scenografi: Rolf Heim og Jonathan Hjorth

Dukkemager: Phantom Limb Company

Lysdesign: Egil B. H. Hansen

Lyddesign: Janus Jensen

Oversætter: Niels Brunse

Medvirkende: Astrid Kjær, Jannie Faurschou, Signe Kærup Dahl

Varighed: 1 time og 10 minutter uden pause

Spilleperiode: 21. marts til 1. april 2023