”Nogle gange må man gøre ting, også selv om det er farligt. Ellers er man ikke et menneske, men bare en lille lort!”, sådan lyder et af mange gode citater fra Astrid Lindgrens elskede eventyr om Karl og Jonathan Løvehjerte fra 1973.

Publikum tages i hånden i første sekund af Karl, der også går under kælenavnet ”Tvebak”, fordi storebroren elsker tvebakker. Vi er hurtigt i gang med fortællingen om de to brødre, der jo starter med en skrækkelig scene, som også Tvebak næsten ikke har lyst til at tale om. Og med et befinder vi os i Nangijala. Et land hvor alt kan ske, men hvor også faren lurer lige om hjørnet.

Det er en fortælling, der vokser med os mennesker, for hvis der var noget Astrid Lindgren kunne, så var det at skrive eventyr med mange lag, og det kan vi ikke komme udenom. For uanset hvilken alder du har, så er der helt sikkert noget at komme efter.

Morten Hee Andersen er enestående i rollen som Tvebak. Han tilfører rollen en sårbarhed, som vi køber fuldt ud. Han er dybt troværdig og rammer os i hjertekuglen med sine levende ansigtsmimik. I rollen som Jonathan ser vi Alvin Olid Bursøe. Han er flot, stærk og godt castet. Christiane Gjellerup Koch spiller farmoren Martha, og det gør hun med dejlig stor overbevisning. Vi kommer heller ikke udenom Sigurd Holmen le Dous, der må siges at stå for forestillingens største latterfremkaldelse i Rollen som Veder. Han er klædt og maskeret til ukendelighed, men man drages af hans ansigts make-up, hvor øjenbrynene nærmest vælter ud af hovedet på ham. Hans karakter og udseende er bestemt en af højdepunkterne.

”Brødrene Løvehjerte er en flot og stærk opsætning, der er tro mod bogens mange temaer lige fra kærlighed og troen på det gode til ondskab og døden.

Skuespilhuset danner rammerne om denne opsætning, og scenografien er skabt af en imponerende skærm, der fylder hele baggrunden af scenen. I starten er den simple streg en anelse letbenet, men lidt efter lidt giver det mening, og den træder i baggrunden og skaber plads til skuespillet og historien – det er faktisk genialt iscenesat af Thomas Bendixen.

Den er tilladt for 8 år og op, så der er ingen undskyldning, saml familien og kom afsted.

”Brødrene Løvehjerte” havde premiere i Skuespilhuset fredag den 22. november, hvor vi overværede den i selskab med kronprinsfamilien. Og forestillingen kan ses frem til og med 11. januar 2020.

Medvirkende:
Morten Hee Andersen, Alvin Olid Bursøe, Mette Maria Ahrenkiel, Martin Dupont, Bjarne Antonisen, martin Bo Lindsten, Christiane Gjellerup Koch, Sigurd Holmen le Dous.

Dramatisering: Line Mørkeby
Iscenesættelse: Thomas Bendixen
Videodesign: Tal Rosner
Scenografi og kostumer: Karin Betz
3D animationsinstruktør: David Shepherd
Lysdesign: Nicolaj Daniel Hommelhoff
Lyddesign: Jonas Vest
Komponist: Kristian Eidnes Andersen