Der er noget galt i Danmark anno 2023, hvor Mai-Britt Schultz og Jakob Bjerregaard Engmanns fremtidskomedie eller ditto mareridt udspiller sig.

Man er i gang med at grave en grøft mellem Tyskland og Danmark, så Danmark endelig kan blive en ø.

Projektet skrider frem – der skal værnes om den danske hygge.

I begivenhedernes midte står politikeren Dana, der er ved at forlade sit parti og opfordrer alle til ikke at stemme ved næste valg. I stedet grundlægger hun bevægelsen #hvidtflag. Selv er hun da også iført en kridhvid buksedragt, så man kan forstå hendes budskab, og ståltræerne med balloner er holdt helt i hvidt.

Dana taler til folket. Alle gode historier starter med en løgn, siger hun og tænker tilbage på krigen i Afghanistan i 2001, krigen i Irak i 2003, Mohammed krisen i 2006, lov om håndtryk i 2018, attentatet på Øresundsbroen i 2021! Og endelig grænsehavet i 2023.

Danas holdninger gør hende ikke populær i hendes parti. Først smides hun ud, og da hendes popularitet stiger, gøres hun til spidskandidat – det er jo lidt sjovt og tankevækkende. Dana er forelsket i forfatteren til Grundloven Orla Lehmann i sådan en grad, at hun til stadighed fantaserer om de herlige ting, de skal foretage sig i sengen. Orla er dog en anelse død i sværen på dette punkt!

Josephine Nørring er sjov som fremtidsfantasten Dana, og hun holder publikum indfanget i de 50 minutter, hendes monolog varer. Hun har en flot diktion og en god sangstemme, og hun er tilpas skør, så man ikke tvivler på forelskelsen i Orla Lehmann.

Det er absolut relevant med spiddende satire i disse valgtider, og teksten byder da også på sjove indfald som en ny jantelov udtalt på jysk og en politiker, der starter sin helt egen bevægelse, der afskaffer demokratiet. Det er en sjov kommentar til den politikerlede, mange kan have, for får befolkningen nogensinde en god historie, der ikke begynder med en løgn. Det kan dog aldrig blive mere end en sjov kommentar, for demokratiet er forhåbentlig kommet for at blive.  

For at citere Winston Churchill: Demokrati er ikke den bedste styreform ….Men det er den mindst ringe.

Dannebrog på Hippodromen i Folketeatret – opføres ved CpH Stage den 28. og 29. maj

Efter idé af Mai-Britt Schultz og Jakob Bjerregaard Engmann

Manuskript: Petra-Leonie Pichler og Danijel Szeredy

Dramaturgi og oversættelse: Anneline Köhler Juul

Iscenesættelse: Petra-Leonie Pichler

Scenograf: Mai-Britt Schultz

Dramaturgisk konsulent: Janicke Branth

Produktionsleder: Thomas Dam Jensen

Lysdesign: Kim Littau

Lyddesign: Nanna Schannong

Skuespiller: Josephine Nørring

Varighed: Ca. 50 minutter