Teatret Møllen er denne gang taget udenbys, nærmere betegnet Teatret Svalegangen i Aarhus, hvor dramatiseringen af Carsten Jensens murstensroman, “Den første sten” bliver opført. Selvom opførelsen ikke foregår i Haderslev, er man ikke i tvivl om ophavet. Scenograf, Laura Rasmussen har nemlig med sædvanlig høj Møllen-standard skabt en baggrund for teaterstykket, som sætter publikum i netop den dystre stemning, som skal gennemsyre hele dramaet.

Brian Wind-Hansens dramatisering tager os med på rejse gennem Afghanistan sammen med de danske soldater i 3. deling: Hannah, Simon Adam, Bipersonen, Viktor, Mads, Irak-Robert, Lasse, Årslev, Dennis, delingsfører Rasmus Schrøder og en håndfuld andre. Der lægges på ingen måde fingre imellem, når for eksempel mødet med lokalbefolkningen og soldaternes stigende forråelse foldes ud for øjnene af publikum. Værst af alt overlades de mest grufulde begivenheder til publikums fantasi, og så kan man spekulere videre på, hvorfor og hvordan dramaet transformeres til en gyser.

På den rå og spartansk scenograferede scene leverer skuespillerne Connie Tronbjerg, Sara Line Møller Olsen, Maja Juhlin, Emma Silja Sångren, Duritha Dahl Andreassen, Iza Mortag Freund, og Anne Blomsgård en kraftpræstation af dimensioner, når de under Rasmus Asks instruktion formår at holde de fleste af publikums interesse fanget – der var nogle fra publikum, som måtte opgive på halvvejen. Der skal dog lyde ros for imponerende skuespil og samspil skuespillerne imellem, når historien om soldaternes udvikling på deres færd i det krigshærgede land fortælles.

Undertiden kan det være et godt virkemiddel at anvende modsætninger, og opførelsen af “Den første sten” er ingen undtagelse. Det virker nemlig stærkt, at de barske soldater alle spilles af kvinder, som traditionelt opfattes som værende mindre tilbøjelige til at være voldelige – det sætter forråelsen i et andet og klarere perspektiv, som giver dramaet et ekstra lag.

Skulle der være en anke, er det forestillingens varighed. Tre timer og 45 minutter inkl. 2 pauser kan godt være en udfordring, men som en af skuespillerne, Connie Tronbjerg har udtalt, varede Danmarks tilstedeværelse i Afghanistan i 20 år, og så er det vel meget passende, at forestillingen er lang.

Det siges, at det første offer i en krig er sandheden, og “Den første sten” giver da heller ikke et bud på den. Tværtimod går man fra forestillingen med endnu flere ubesvarede spørgsmål og en større tvivl om, hvad der egentlig er op og ned i Danmarks og resten af den vestlige verdens engagement i Afghanistan.

“Den første sten” er et tankevækkende og provokerende bidrag i den evigt gyldige og desværre meget aktuelle debat om menneskers brug af krig og vold for egen vinding og ambitions skyld.

“Den første sten” spiller frem til den 26. marts 2022 på Teatret Møllen i Haderslev.

Medvirkende: Connie Tronbjerg, Sara Line Møller Olsen, Maja Juhlin, Emma Silja Sångren, Duritha Dahl Andreassen, Iza Mortag Freund, og Anne Blomsgård

Forfatter: Carsten Jensen

Dramatiker: Brian Wind-Hansen

Instruktion: Rasmus Ask

Scenografi: Laura Rasmussen

Lysdesign: Michael Breiner

Lyddesign: Johannes Smed

Fotokreditering: Søren Hasselgaard Skaanning

Producent: Sarah Rysgaard Jensen