Det Kongelige Teaters store satsning for børn denne jul er ´Den utrolige historie om den kæmpestore pære´ efter Jakob Martin Strids eventyr af samme navn. Løjerne foregår på Skuespilhusets store scene. Fortællingen følger de to venner Mitcho og Sebastian, der tager ud fra deres elskede hjemby Solby for at finde Solbys vellidte borgmester, der er forsvundet fra byen på gådefuld vis. Da vennerne får en flaskepost adresseret til dem med et brev og et frø fra borgmesteren, sår de først frøet, og da det vokser sig til en kæmpestor pære, gætter de, at borgmesteren befinder sig på en mystisk ø, der er kendt for sine meget store pærer. Det er også på høje tid, for Solbys viceborgmester, den vrisne og koleriske Kvist, er ved at forpeste tilværelsen for Solbys ellers så tilfredse og lykkelige beboere. De to venner kommer ud på en farefuld rejse i den kæmpestore pære. Ikke overraskende skal det nok vise sig, at historien efter overståede strabadser, ender godt og trygt hjemme i Solby, som det sig hør og bør i et rigtigt eventyr.

Anders Lundorph har iscenesat og dramatiseret forestillingen, og han følger bogen ganske nøje. Det er en rigtig god idé, når ens kernepublikum er mellem 3 og 7 år. De kender alle sammen det litterære forlæg til punkt og prikke, og der kom muntre tilråb fra de mange børn i salen. Anders Lundorph havde børnene i sin hule hånd, når han overdrev pointerne og i lang tid lod sine karakterer være uvidende om noget, de søde små allerede vidste, havde set eller gættet. Det er teater for børn på den gode måde, for der blev ikke på noget tidspunkt talt ned til børnene.

Det er en skøn og positiv historie, hvor de allerfleste personer er gode og velmenende. Det gælder både piraterne og den mand, der viser sig at bo inde i den meget store drage. Om det så er viceborgmester Kvist, udvikler han sig (næsten) til et godt menneske. Her er han hjulpet godt på vej af borgmesteren, der ikke burer ham inde for de ting, han har gjort mod beboerne i den lille by. I stedet tilgiver han ham og tilskynder ham til at starte sit eget økologiske landbrug. Det er da resocialisering på en meget smuk måde.

Astrid Lynge Ottosen har stået for scenografi og kostumer, og det må have været en morsom opgave at kaste sig ud i. Der er masser af inspiration at hente i Jakob Martin Strids detaljerige, skæve og sjove tegninger, og Astrid Lynge Ottosen har genskabt universet fortrinligt. Det er blevet en stram udgave af både personer og ting. Mitcho og Sebastian er i bogen henholdsvis en kat og en elefant, og det klares på scenen med en fin kattemakeup til Mitcho, spillet af Sara Viktoria Bjerregaard, og Sebastian, spillet af Sigurd Holmen le Dous, er iført gigantiske grå bukser og en elefantgrå paryk. Det er tro mod historien, men man pjanker ikke med hverken kattehale eller elefantsnabel. De to hovedpersoner har menneskelige egenskaber, så det passer fint. Den store pære er virkelig kæmpestor og er en flot konstruktion – et pæreformet rum, der vupti er indrettet i to etager med alle Micho og Sebastians ting og med plads til både dem og professor Glykose.

Dragen er stor, flot og ildsprudende – en kæmpe metalkonstruktion med dertil hørende trappe.

Forestillingen henvender sig overordnet til børn, men voksne med barnlige sjæle kan sagtens være med. Der er godbidder til de voksne, for eksempel når den arrige viceborgmester ikke vil acceptere resultatet af en afstemning. Det bliver ekstra sjovt af, at Strids tegning af ham har en vis lighed med en præsident i et meget stort land. Der bliver gjort kærligt grin med videnskabsmænd. De er forvirrede og kan tale vanskeligt om ting, der forekommer ligetil for os andre. Det er en herlig kliché, og både Anton Hjejle og Nanna Valentin Jørgensen er herlige som professor og doktor iført hvide kitler, højt hår og store briller, mens de måler pæren med et overdimensioneret målebånd.

Julian Berntzen og Kato Ådland har stået for forestillingens musik, og der er flere ørehængere, som gik rent ind hos børnene, der stadig sang om harmonien i Solby på vej ud af teatret. Jonas Munck Hansen akkompagnerer, og det er altid skønt med levende musik. 

Alle medvirkende leverede en flot og overskudsagtig præstation i dette skønne og legesyge eventyr, hvor man ikke en eneste gang ser en mobiltelefon eller en iPad. Det er et godt bevis på, at børn ikke behøver have næsen nede i en skærm. De kunne sagtens koncentrere sig og leve med i de knap to timer, forestillingen varede.

Den utrolige historie om den kæmpestore pære.

Iscenesættelse og dramatisering: Anders Lundorph efter Jan Jakob Strids eventyr.

Scenografi og kostumer: Astrid Lynge Ottosen

Lysdesign: Jesper Moritz Hansen

Lyddesign: Rasmus Kreiner

Koreografi: Rene Vinther

Komponist: Julian Berntzen

Medkomponist, musikalsk producent og arrangør: Kato Ådland

Sangtekster: Anders Lundorph

Medvirkende: Sara Viktoria Bjerregaard, Sigurd Holmen le Dous, Anton Hjejle, Mads Rømer Brolin-Tani, Stine Schrøder Jensen, Alvin Olid Bursøe, Nanna Valentin Jørgensen, Jonas Munck Hansen.

Varighed: 1 time og 45 minutter inkl. Pause.

Spilleperiode: 28. november 2020 til 17. januar 2021.