Teatret Møllen har før vist sig leveringsdygtig i teater ud af huset, og denne gang er det ovenikøbet ude under åben himmel, hvor der spilles komedie for fuld udblæsning. Salig Holberg ville uden tvivl have været begejstret for denne satiriske opdatering af sit skuespil, for Møllens bidrag til fejringen af 300 år med dansk teater er en stor hyldest til en af de helt store danske dramatikere.

Med en lastbil indrettet som scene og forholdsvis simple rekvisitter og kostumer tager ensemblet eller nærmere teamet publikum med til et univers, hvor karaktererne godt nok går klædt i 1700-tals mode, men referencerne rækker helt op i nutiden. Det er en genial opdatering, som gør komedien ekstra sjov og vedkommende. Som for eksempel når Thomas C. Rønnes meget nøjeregnende figur lyder som tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen og vil hjem og udsætte sit nyligt indgåede ægteskab for en cost-benefit-analyse. Eller når ensemblet synger dansk top sange som ’Lille sommerfugl’, og den lærde Per Iversen spillet af Klaus Andersen reciterer ’Kald det kærlighed’ og forfalder til plagiat fra ’Fifty Shades of Grey’ i sit glødende kærlighedsbrev til den vægelsindede enke, Lucretia. Enkefruen spilles af ensemblets tre kvindelige skuespillere, Connie Tronbjerg, Ane Helene Hovby og Nadia Jasmin Nielsen – angiveligt fordi de ikke kunne blive enige om, hvem der skulle spille hovedrollen. Det understreger Lucretias mange ansigter og sindsstemninger, som i 1700-tallet gjorde hende vægelsindet – i dag vil man nok bare sige, at hun har nær kontakt til sine følelser, vel at mærke hele følelsesregistret.

Nå, men Lucretia hvirvles uforvarende ind i to søskendepars indviklede kærlighedshistorier. Forviklinger, som på ægte Holbergsk bliver endnu mere forviklede ved de to tjenestefolk, Øllegård og Torbens mellemkomst. Det er et snedigt træk at lade Ane Helene Hovbys Øllegård tale klingende fynsk, mens Thomas C. Rønnes Torben taler sønderjysk, for derved signaleres det, at de er anderledes end borgerskabet. Bedste borgere, som selvom de har uddannelse og formue, er underlagt helt de samme basale menneskelige vilkår som de tjenende ånder.

Med denne komedie tager Teatret Møllen publikum med tilbage til teatrets oprindelse, hvor der blev spillet på gader og markeder rundt om i landet. Det giver en anden autenticitet og markerer på fineste vis, at dansk teater har eksisteret i 300 år.

Den vægelsindede er på turne frem til den 23. juli 2022.

Medvirkende: Connie Tronbjerg, Klaus Andersen, Thomas C. Rønne, Ane Helene Hovby og Nadia Jasmin Nielsen

Dramatiker: Ludvig Holberg

Instruktion: Rasmus Ask

Kostumedesign: Allan Frausing

Scenemester: Bjørn August Ibsen

Lysdesign: Stine Fumz

Producent: Sarah Rysgaard Jensen