En diktator – det er en demokrat, der er kommet galt afsted. Det er ordene fra den fiktive despot med mindelser til den tunesiske diktator Ben Ali, der blev afsat i 2011.

Joen Bille er diktatoren, og på stilfærdig og overbevisende vis giver han den tilsidesatte leders syn på sagen. Man tror næsten på ham og den måde, han ser verden på, ligesom hans tanker om demokrati på humoristisk vis giver stof til eftertanke. Midt i et kaos af flyttekasser, skramlende taburetter og svævende ægte tæpper bliver alt bag ham til en ruin, mens han fabulerer om tiden efter sin afgang og folkets manglende forståelse. De mangler i hans optik dristighed.

Det er ikke lidt, han får fyret af i sin 5 kvarter lange enetale. Både demokrati, folket og evnen til at være leder får en kærlig behandling, ligesom der tages fat på de skuffelser, der fulgte i kølvandet på det arabiske forår.

Tunesiske dramatiker og advokat Mériam Bousselmi er med i forestillingen – både med sin skarpe og humoristiske tekst, men også på videoproduktion, hvor hun læser op af den på fransk. Hun er et imponerende bekendtskab, denne kvinde, hvis stykker ikke uden risiko kan sættes op i hendes hjemland.

Jacob F. Schokking har både instrueret og scenograferet til den alt for sjældent anvendte black box scene i Operaen. Det er der kommet en vedkommende og tankevækkende forestilling ud af.

Danmarkspremiere: Operaen, Takkelloftet 6. december 2016 – spiller til 17. december 2016

Medvirkende: Joen Bille
Dramatiker: Mériam Bousselmi
Instruktør og scenograf: Jacob F. Schokking
Oversættelse: Per Aage Brandt
Bearbejdet af: Joen Bille og Jacob F. Schokking
Musik: Gert Sørensen
Lyd: Troels Bech
Lys: Malte Hauge
Video: Alexander Fog
Foto: Thomas Petri