Det Store Stilehæfte

6 stjerner

Skrevet af Eleonore af Schaumburg-Lippe

Teaterstykket” Det Store Stilehæfte” bygger på den ungarske forfatter Agota Kristofs roman. Agota Kristof er født i 1935 i Budapest. Hun har selv oplevet på egen krop og sjæl, hvordan den Tyske besættelsesmagt i 1945 overgangsløst afløstes af en tilsvarende totalitær Sovjetisk magt. Først i 1986 skrev hun romanen på fransk, uden at hun rigtig kunne sproget, men ved hjælp af en ordbog får hun skrevet denne helt unikke roman, som Jens Albinus har bearbejdet og gjort til et teatermanuskript.

Husets Teater på Halmtorvet danner den perfekte ramme for stykket ” Det Store Stilehæfte”. Teatersalen er helt mørkelagt og da lamperne tændes, står skuespillerne Jens Albinus og Olaf Johannesen helt stille, næsten helt ude på kanten af scenen. Synkront begynder de begge at fortælle den samme historie om to unge brødre, og de er de to unge brødre…

Første tanke blandt publikum er måske, hvis to skuespillere skal står der hele aften og begge fortæller den samme historie, kan det blive en meget lang aften.

Men tag endelig ikke fejl. Hurtigt har man som publikum vendt sig til denne lidt utraditionelle måde at fremføre et stykke på. Og metoden virker perfekt til dette stykke ” Det Store Stilehæfte”. Metoden giver historien og fremførelsen troværdighed og et direkte nærvær med publikum..

Hurtigt bliver man som publikum draget ind i historien, simpelthen fordi begge disse to skuespillere Jens Albinus og Olaf Johannesen viser, hvad det er som gør dem begge til virkelig gode og dygtige skuespillere.

Selve stykkets handling er her meget simplificeret beskrevet. Det er historien om disse to helt unge skoledrenge, der bliver efterladt af deres mor hos deres ukendte bedstemor, fordi der er ubrudt krig. Og brødrene fortæller om en hverdag, hvor de går så grueligt meget igennem, og samtidig oplever man dem vokse fra at være børn til små voksne.

Historien er storslået, provokerende, seksualiserende, dramatisk og meget intenst leveret. Der berettes om krigens vanvid, hvordan krig påvirker mennesker og om kampen for overlevelse set fra to unge brødres synsvinkel.

Historien som Jens Albinus og Olaf Johannesen fortæller rammer publikum direkte, man lytter, man smiler, man tænker, man væmmes. Publikum kommer på en ægte rejse i deres følelsesregister, men på en subtil måde. Og i stedet for at se to skuespillere på en scene, ser man i stedet to brødre, der fortæller og er historien på samme tid…

Skuespillernes samspil som brødre er spillet så autentisk, men endnu en bemærkelsesværdighed ved denne forestilling er begge skuespillers formidable skuespillerevner til at spille de andre personer i stykket – bedstemoderen, naboens datter kaldet hareskår, postbuddet med flere – fuldstændig uden brug af rekvisitter andet et stort hvide stofklæde.

”Det Store Stilehæfte” er fortalt, iscenesat og skuespillet således at publikums indre fantasi er helt med, hele stykket igennem. Som publikum ser man bl.a. huset, brødrene bor i, naboens hus og en brønd på scenen. Men ”i virkeligheden” står der kun to skuespillere på en scene, og der ligger kun et stort hvidt stofklæde på scenen.

Hvordan de to skuespillere formår at træde perfekt i karakter som alle de andre personer i stykket, og hvordan de får skabt en scenografi, som ikke er der, på denne helt troværdige måde, kan simpelthen ikke skyldes andet end at disse to skuespillere virkelige er formidable dygtige.

De 1½ time uden pause som forestillingen vare er sjældent gået så hurtigt, da forestillingen er slut ønsker man at vide mere om hvad der skete med de to unge brødre. Man ønsker at historien skal fortsætte, at skuespillerne skal fortsætte.

Eftertænksomheden rammer en bagefter og man jubler højt, over at man netop har været vidne til virkelig storslået scenekunst på et niveau, der er så højt, at det næsten hører til en sjældenhed. At kalde skuespillerne to af Danmarks mest anerkendte og største teaterskuespillere og garvede teaterkræfter er ingen underdrivelse.

Jens Albinus er selv teaterchef på Husets Teater og det at han og Olaf Johannesen for første gang i 25 år nu står overfor hinanden i dette stykke, skyldes at Jens Albinus for tre år siden hev fat i Olaf Johannesen i et forsøg på at få ham til at medvirke i stykket, oprindeligt skulle Jens Albinus ikke selv medvirke, men Johannesen mente, at stykket var noget, de måtte gøre sammen, og så blev det sådan.

Man kan som publikum kun takke for at Johannesen tog det valg, for deres samspil er med til at skabe den helt enestående samhørighed og samspil i stykket ” Det Store Stilehæfte”.

Bearbejdelse og instruktion er skabt af Jens Albinus, Scenografien er skabt af Mikkel Rostrup, som endda kun er elev fra Den Danske Scenekunstskole, Lyddesign af Erik Christoffersen, Lysdesign af Christian Vest Berntsen.

Og i denne forestilling ”Det Store Stilehæfte” formår skuespillerne, dramaturgien, scenografien, belysningen og selve historiefortællingen at gå op i en højere enhed.

”Det Store Stilehæfte” kan anbefales til alle voksne men især kan det også anbefales til alle skuespilstuderende, kommende scenografer, lyd og lysdesigner for i dette stykke får de muligheden for at lære fra de bedste.

Medvirkende: Olaf Johannesen & Jens Albinus

Bearbejdelse og instruktion: Jens Albinus,
Scenografien: Mikkel Rostrup
Lyddesign: Erik Christoffersen,

Lysdesign: Christian Vest Berntsen.