I 2022 er det 300 år siden, Ludvig Holbergs første forestilling på dansk blev opført, og jubilæet vil året igennem blive fejret af dansk teater. Teater Vestvolden var i samarbejde med Bornholms Teater og Vendsyssel Teater på pletten med første fejring med ´E-Rasmus´. ´E-Rasmus´ er (ikke overraskende) inspireret af Holberg komedie ´Erasmus Montanus´. Jens Svane Boutrup har bearbejdet Holbergs tekst, og i hans gendigtning, der henvender sig til de 12-16-årige (og deres voksne), er Rasmus ikke student, der er taget til København for at studere og vender hjem arrogant, bedrevidende og i stand til at filosofere sin mor om til en sten. Han er Rasmus 14 år og hjemme fra efterskole, hvor han har vundet et gamer-mesterskab.

Jens Svane Boutrup har indarbejdet Holbergs historie mange steder. Rasmus taler ikke latin, men ungt. Han har sendt sin mor en besked om mesterskabet, og hun har dybest set ikke forstået mange ord. Hun kommer dog ret hurtigt til at forstå, at hendes håbefulde søn nu insisterer på at blive kaldt E-Rasmus.

Rasmus tryller ikke sin mor om til en sten, men udstyrer hende med virtual reality briller, og så får hun sin drøm om at blive til Paprika Steen opfyldt – noget med sten blev det dog.

Mathias Bøgelund er E-Rasmus, og han er totalt skøn i flot, sort gamertøj, der er pyntet med neonfarver. Han har fået godt med gele i håret, og hans sneakers lyser, når han går. Han er helt oppe at køre over, hvor fedt det er. Han har det fantastisk med sin klan, som pludselig betyder alverden i forhold til den fodboldspillende lillebror. Han er slet ikke på niveau med Rasmus og hans klanfæller. Mathias Bøgelund har attitude, og ikke alene er alle ordene helt dope (den skrivende boomer bruger det sikkert forkert), hans stemme og udtale er også ung på en måde, der ville lyde helt forkert, hvis man var over 25.

Olivia Franciska Fevel Borgels, Martin Bo Lindsten og Clara Ellegaard spiller de resterende roller som Rasmus´ mor Nille, hans lillebror, Rasmus´ bedste ven Lisbeth, Lisbeths mor og veninde til Nille, Nilles beundrer Per og endelig en ppr-konsulent, der skal udrede Rasmus. De er alle klædt i nogle lyseblå heltrikoter med skymotiver på toppet med forskellige pastelfarvede kjoler og bukser. På hovedet har de plastikhår, der ligner playmobilparykker.

Der er generationsforskelle, så det basker i denne ungdomskomedie. Rasmus bliver ikke forstået af den voksne generation, men han er så heller ikke særligt overbærende overfor dem, hvis man et kort øjeblik skulle se det fra disse oldsagers perspektiv. Den stakkels Per, der mener, han er virkelig computerekspert og både ved, hvad e-mails, nem-id og skoleaula er, bliver sat til vægs af Rasmus, der uimodsagt er noget mere oppe på beatet og ikke lader sig imponere af, at Per kan lære nogle pensionister noget om computere på sit kursus på biblioteket. Rasmus´ veninde Lisbeth er dog også noget uforstående overfor, hvordan Rasmus er blevet og ked af, at han ikke vil hjælpe hende med at lave opslag på Instagram om sin protest mod klimaforandringerne.

Hele foretagendet er veloplagt og sjovt, og fremstillingen af forskelle og problemer mellem unge og de voksne, de bliver konfronteret med og alt andet lige også er afhængige af, er relevante. Der er knald på lys og lyd, som fylder meget og som formentlig falder i de unges smag.

Til forestillingen er lavet et spil, der kan hentes i App Store til inspiration før forestillingen, ligesom der gratis kan downloades undervisningsmateriale på teatrets hjemmeside. Forhåbentlig opdager lærere i det ganske land forestillingen og tager deres elever med i teatret.

E-Rasmus på Teater Vestvolden

Medvirkende: Mathias Bøgelund, Olivia Franciska Fevel Borgels, Martin Bo Lindsten, Clara Ellegaard

Scenograf: Lise Marie Birch

Instruktør: Nils P. Munk

Tekst frit efter Holberg: Jens Svane Boutrup

Lysdesigner: Flora Pelle Brandt

Lyddesigner: Jonas Jørgensen og Jes Theede

Kostumer: Tytti Sofie Hongisto

Producent: Ditte Kanstrup og Stephan Pollner

Coproduktion mellem Bornholms Teater, Vendsyssel Teater og Teater Vestvolden i Hvidovre

Varighed: 55 minutter uden pause

Spilleperiode: 1. til 12. marts 2022