Spækket med musicalstjerner som Julie Steincke og Pelle Emil Hebsgaard fik ELF The Musical premiere i Tivoli torsdag den 24. november.

I musicalen møder vi det naive børnehjemsbarn Brormand, der ved en fejl ender i julemandens sæk som lille. Han vokser derfor op som en julemandens alfer på Grønland – men opdager ved et tilfælde, at han faktisk er menneske. Og herfra begynder rejsen til Brormands rigtige far, der bor i København med sin nye kone og lille søn.

Det første, du møder, er Tommy Kenter i rollen som julemanden. Han lægger hårdt ud med sin småsnalrede fortolkning på den ellers søde, gamle julemand, får han salen til at klukke lidt. Derefter begynder juleeventyret med sang, grønne alfer og dans og høj musik. Og her, hvor man som publikum skal inviteres ind i den ellers fortryllende fortælling og komme i et dejligt julehumør, bliver du desværre distraheret af alt for høje Cartoon Network-stemmer og høj musik. De nasale alfestemmer og det lidt for høje band gør det svært at afkode, hvad ensemblet og solisterne egentlig synger – og her ryger julemagien en anelse. For hvis du ikke kender historien, er det svært at følge med i følelserne, der krænges ud i sang.

Når Pelle Emil Hebsgaard i rollen som Brormand drager til København for at lede efter sin far, sker der noget godt for musicalen. Alfestemmerne er på minimum og farens sekretær på bogforlaget, Kit spillet af Camilla Bendix, tilfører noget sjovt og rart til musicalen med sin varme og ekstremt gode komiske timing.

En anden, der skal huskes at fremhæves, er dronningen af musical, Julie Steincke, der endnu engang brillerer og står stærkt i rollen som Mille, Brormands papmor. Hun rammer sin karakter lige i øjet med sin moderlighed og fantastiske stemme, der altid er ren og velartikuleret. Man glæder sig til, at hun kommer på scenen. En anden person, Brormand møder på sin vej, er Julie – spillet af Christiane Schaumburg-Müller. Her møder vi hende i en rolle, hvor hun i begyndelse spiller en kopi af sin debut-TV-rolle Mercedes, hvor hun dog bløder op i løbet af musicalen og viser sin skøre, søde side. Hun er sød i rollen som Julie. Men som musicalentusiast kan man undre sig over, hvorfor man ikke vælger at trække på de mange talenter, vi har fra musicalverdenen. Især når der er tale om en juledarling som ”ELF”.

Pelle Emil Hebsgaard, som mange kender fra Genie i Aladdin og andre sjove roller, er sød og naiv i sin rolle som Brormand – appellerer sikkert meget til de små børn under 8, der kan genkende de forskellige barnlige træk, han har. Han beviser i den grad, at han har humoristisk timing og sin dans. Sangen røg ud af pitch et par gange – men måske var det pga. den for høje musik.

Vi havde glædet os til denne Danmarkspremiere og til at komme i julestemning, men det var desværre som om, der manglede noget julemagi. Musikken var for høj, skuespillet i ensemblet var for skabet til tider, og det føltes også lidt som en fest for københavnere, når der var interne jokes som ”Long bridge” og ”Indianerne på Rådhuset”. Dem kan mange, der ikke er fra Sjælland, have svært ved at grine med på. Og en sidste note er den manglende overdådige scenografi. Der var tænkt praktisk og minimalistisk – og det er ikke den helt rigtige opskrift på jul, magi og hygge.

Spilleperiode: 24. november – 26. december

Instruktør: Mads M. Nielsen
Medvirkende: Pelle Emil Hebsgaard, Julie Steincke, Camilla Bendix, Christiane Schaumburg-Müller, Mikkel Lomborg m.fl.