Denne anmeldelse er nødt til at starte hos Andreas Jebro. Han spiller rollen som den franske forfatter Édouard Louis med meget stor overbevisning, vi føler straks hans smerte. Forestillingen starter allerede fem minutter inden dørene lukkes. Édouard gør rent i sin lejlighed i et hidsigt og insisterende tempo, vi er ikke i tvivl om, at der er foregået noget ubehageligt, som skal fjernes NU.
Julenat møder han indvandreren Reda (Patrick Baurichter), der strejfer omkring på gaden. Det hele starter ganske uskyldigt med flirt, smiger og tungekys, men det udvikler sig brutalt og ender med voldtægt og mordtrusler. Publikum skånes ikke for detaljerne. ’En historie om vold’ er en historie om vold – fysisk som psykisk.
Vi forstår lynhurtigt hvorfor der skulle gøres rent, for nu skyller skammen indover Édouard, der af den følelseskolde betjent (Anders Budde Christensen) trækkes igennem en måske lidt for grundig afhøring.
I detaljer gennemlever vi sekund for sekund, hvordan Reda går fra at være en charmerende mystisk mand til stille og roligt at forvandle sig til et monster. Det er råt, voldsomt, nøgent og overbevisende.
Det er ydmygende og tåkrummende, at være vidne til hvordan han tvinges til at rekonstruere oplevelsen, faktisk får det ham til delvis at fortryde sin anmeldelse. Der stilles spørgsmålstegn ved om det nu også var så alvorligt? Var pistolen en legetøjspistol? Var det Édouards egen skyld? Overdriver han?
Som om det ikke var ydmygende nok at blive udsat for et overgreb af en, som man selv har lukket ind i sit hjem? Som om det ikke er nok at sidde tilbage med skammen og skyldfølelsen og følelsen af at have mistet en stor del af sig selv? Det er stærk kost.
På sidelinien står Édouards søster (Karin Bang Heinemeier) og fungerer lidt som en breaker for de hårde scener vi ser. Hendes timing rammer plet og hun er en skøn side-motor til hovedhandlingen.
Hvis ikke denne forestilling indbringer Jebro en reumert-nominering, er der heller ikke udenfor scenen nogen retfærdighed til.
’En historie om vold’ spiller på Aveny-T’ frem til og med 3. oktober.
Instruktør og dramatiker: Anders Lundorph
Scenografi: Nicolaj Spangaa
Kostumedesign: Michael Nøhr
Lysdesign: Malthe Haugaard
Lyddesign: Rasmus Overgaard Hansen
Medvirkende: Andreas Jebro, Patrick Baurichter, Karin Bang Heinemeier og Anders Budde Christensen