Teatret Møllen står for anderledes, udfordrende og tankevækkende teater, og ’Et juleeventyr’ er ingen undtagelse. Det nye er, at stykket henvender sig til det yngre publikum, som er vant til at få serveret en Disneyficeret version eller et udstyrsstykke af den anden verden. I Møllens udgave serveres den enkle og ærlige version af Dickens’ klassiker. Scenen er sat med få virkemidler, som til gengæld virker. Sceneskift udføres ved hjælp af gardiner og skiftende lyssætning, og lyden anvendes til at bevæge sig mellem dimensioner. Publikum uanset alder tvinges til at sætte fantasien i sving, og så kan det nok være, at man kommer på rejse med Ebeneser Scrooge, når han tvinges til at revurdere sit liv og ikke mindst sin holdning til julen, som han hader og er arg modstander af.

Som den gerrige, vrisne og nok også ensomme Scrooge ses Ole Sørensen, som må siges at være en erfaren herre udi kunsten at spille sure, gamle mænd. Han tilfører Scrooge nerve og vrede men samtidig også en sårbarhed, som alligevel gør ham sympatisk. Scrooges meget sorte verdenssyn med hadet til familiehygge og julen som hjerternes fest understreges af hans mørke og dystre påklædning.

Udover at være en dygtig skuespiller har Isa Mortag Freund et ualmindeligt smukt ydre, og hun tilfører rollen som fortæller noget æterisk og samtidigt drillende frækt, der provokerer den vrisne Scrooge. Freunds smidige elegance på hele scenen er godt blikfang og giver historien liv, og som publikum får man derved indtryk af, at eventyret skrider fremad. I eventyret er hun den lyse, positive, som tvinger Scrooge til at tage sit liv op til overvejelse, og er meget symbolsk klædt helt i hvidt med sit flagrende tørklæde til at understrege det æteriske.

At Teatret Møllen mestrer den minimalistiske opsætning bliver endnu engang understreget, når man på magisk vis uden store svulmende juletræer og læssevis af glitterstads får slået julestemningen an allerede den 5. november. ’Et juleeventyr’ er godt håndværk, der er værd at se for unge såvel som gamle.

Et juleeventyr havde premiere på Teatret Møllen den 5. november 2022 og spiller her frem til den 16. november 2022. Herefter tager teatret på turne i det meste af Danmark til den 19. december 2022 med en afstikker til Flensborg den 17. november 2022.

Medvirkende: Ole Sørensen og Isa Mortag Freund

Forfatter: Charles Dickens

Dramatiker: Brian Wind-Hansen

Instruktør: Rasmus Ask

Lyddesigner og komponist: Johannes Smed

Lysdesigner: Stine Fumz

Dramaturg: Gitte Villadsen

Scenograf: Allan Frausing

Kostumier: Elsebeth Hede