Europæerne struggles to love af Howard Barker den store sal på Teaterøen.

Vi må opfinde Europa, råber Kejserinden af Østrig, efter det er lykkedes at smide tyrkerne ud af Wien den 11. september 1683. Moralen er i opløsning ligesom kager i regnvejr, replicerer Kejser Leopold.

Det er nogle af de replikker, der klinger, som kunne den have været sagt af Kansler Merkel i 2016. Howard Barker skrev sit stykke i 1987, hvor ingen havde forudset hverken Trump, Brexit eller flygtningestrømmen til Europa, og der kommer forestillingen igennem eviggyldige udsagn om politik, økonomi og kunst.

Publikum var sat i stævne i caféen i Asterions Hus på Teaterøen og blev guidet rundt til forestillingens sites. Kejser Leopold tumler rundt på slagmarken og råber af den maler, der skal forevige ham på lærred, ligesom den kejserlige general Starhemberg fabulerer over krigen.

Persongalleriet består derudover af gravide Katrin. Hun er blevet voldtaget og lemlæstet af flere tyrkiske mænd, hendes søster Susannah prostituerer sig med en præst. Hun er så frygtelig sulten.

Man er ude og inde, og det giver god mening, at slagmarken er udenfor, mens Starhemberg og moderen foregår i et mindre rum og endelig at den endelige sejrsmiddag foregår i den store sal på Teaterøen. Imidlertid gav det også noget knas i logistikken og en del forsinkelse at flytte så mange mennesker flere gange.

Howard Barkers giver ikke forklaringer, og hans mål er at udfordre sit publikum. Det gør han, ligesom han forvirrer dem. For hvad er meningen med, at Charlotte Munck spiller den meget maskuline Starhemberg og ender med at tage tøjet af, da Katrin føder, og at han er søn af en nonne. Forestillingen giver ingen svar – dem må man selv tænke sig til.

Charlotte Munck er kraftfuld som den forstenede general, og Peter Kirk, der også har instrueret, er gal kejser på en herlig måde. Musikken leveres forestillingen igennem af komponist Klaus Risager, og den er  nærværende og stemningsskabende på en gang.

Gennem seancen serveres der mad til dem, der har en kejserbillet. Det er feltkøkken og en sejsmiddag ved forestillingens slutning.

Du kan opleve ‘Europæerne’ på Teaterøen indtil 26. november 2016

Koncept, instruktør, lysdesign, guide og jordemoder: Peter Kirk
Scenografi og installation: Maria Hau Krogh og Hasse Selvig Sandell
Kok: Martin Guf
Musik: Klaus Risager