Teater Malstrøm er i denne tid omdannet til ét stort Wunderkammer, for magien starter i det øjeblik, man træder ind ad døren. Det er et af Malstrøms særkender, at hele teatret er en form for kulisse, og at man som publikum næsten føler sig som en del af forestillingen. Madrasserne foran scenen understreger, at der her er tale om en familieforestilling med BØRNENE i centrum.

Halfdan Rasmussen var hele Danmarks rimsmed og en væsentlig bidragyder til den danske kulturarv. De fleste af os tager Halfdans ABC, Mariehønen Evigglad og Rapanden Rasmus med os fra barndommen og kan nikke genkendende til Halfdans finurlige univers. Det er god digtning, der fænger generation efter generation og er evig gyldig.

I uropførelsen af Sidsel Nygaards Halfdans Wunderkammer tages vi med på besøg i børneværelset hos fire søstre spillet af Josefine Blicher Simonsen, Ingrid Zimmermann Schroll, Johanne Ankerstjerne Hermann og Maja Lyngsø Møller. Publikum har ikke været i det værelse tidligere – og så alligevel genkender de voksne værelset, for det er opbygget af materiale fra Halfdan Rasmussens digte. Samtidig oplever børnene blandt publikum de geniale ordrim og tosserier for allerførste gang for nogles vedkommende. Det er teater på flere plan og godt tænkt.

Selvom der er fart over feltet på scenen, udstråler de fire unge skuespillere en smittende ro – selv ved små kiks – som sandsynligvis skyldes lige dele talent og god instruktion. De tager os med ind i Halfdans Wunderkammer, ind i de fire søstres univers fuldt af fantasifulde og mærkelige ting. Her er bogstavrim om Bennys bukser, Else-pelse og Aage, der stak sin tå i åen. Underlige kvinkelinker findes her og en lille tissetrængende sky, og den døve, trompetspillende tante Andante og lange Peter Madsen gæster også søstrenes værelse. Der spilles skuespil helt ud over scenekanten, og navnlig den helt unge del af publikum er indfanget af tosserierne og det, at det er tilladt at sige frække ord og fjolle.

Halfdan selv gæster også pigernes værelse i form af en ualmindelig vellignende dukke udført af figurmager Bonnie Lykke. Jesper Wodstrup Jørgensens meget funktionelle og fine scenografi danner rammen om alle løjerne, som bindes teknisk sammen af Rasmus Christensen.

Jeg giver hermed mine varmeste anbefalinger til at tage hele familien med ind at se denne lille kuriositet. Måske får de voksne lyst til at læse Halfdan Rasmussen højt for næste generation.

Halfdans Wunderkammer spiller på Malstrøm Teater frem til den 19. december 2021

Medvirkende: Josefine Blicher Simonsen, Ingrid Zimmermann Schroll, Johanne Ankerstjerne Hermann og Maja Lyngsø Møller

Instruktion og koncept: Sidsel Nygaard

Scenografi: Jesper Wodstrup Jørgensen

Lys/lyd: Rasmus Christensen

Figurmager: Bonnie Lykke

Foto: Thomas Jensen