Hjem Svære Hjem er en dokumentarisk forestilling, hvor seks ikke-professionelle spillere fortæller og reflekterer over deres egne erfaringer med at være hjemløse. Som perler på en snor rejser de sig en efter en og fortæller levende, rapper råt eller reciterer poetisk om de mange forskellige vilkår, der har gjort dem hjemløse og bragt dem ud af kurs.

Det er vilkår som narkomani, et uoverskueligt boligmarked, voldelige fædre eller et kriminelt miljø. Og det er erfaringer som at kunne holde varmen i en gammel bunker ved at pakke sig ind i papirsække. Og om at måtte flygte ind i Disney-film, når angsten over de kommunale breve bliver for stor. Og om forældrene, der måtte bede narkomansønnen om at gå efter aftenkaffen, fordi de alle tre godt vidste, at han ikke kunne lade være med at stjæle fra dem, når de gik i seng. Og om at vide, at der ikke er nogen, der kan gøre en noget, når man overnatter et sted, hvor der er våben.

“Forstår I?”, spørger en spiller publikum. Og vi nikker, selv om vi godt ved, at der er en afgrund af livserfaringer mellem os og scenen. Men i løbet af den lille time, forestillingen varer, er det som om, der bliver bygget en bro af det alment menneskelige stof, vi alle er gjort af. Som en spiller svarer på et spørgsmål fra en publikummer om, hvordan man kan hjælpe: “Vi har en åndelig gæld til hinanden. I skal ikke have ondt af os, men I skal møde os som mennesker.”

Det er rørende og råt, men der er en sikker, kunstnerisk hånd bag, blandt andet i form af instruktør Madeleine Rønn og lyrisk coach Babak Vakili. Og selv om det er iscenesat og struktureret er det også befriende uforudsigeligt. En spiller når ikke frem til forestillingen, fordi hun er til møde med kommunen. En anden skal have hjælp af en medspiller til at huske sin fortælling, fordi han ikke har sovet i et døgns tid. Og en spiller forlader scenen, da der bliver åbnet for spørgsmål fra publikum. Det bliver alt sammen en stærk del af forestillingen, for hver gang man bliver lullet ind i sine sædvanlige forventninger til, hvad teater er, bliver man vækket og mindet om, at det er ægte mennesker, der står på scenen. Og det er godt. For man går derfra, foruroliget og positivt forandret i sit blik på andre mennesker, hjemløse såvel som hjemmevante.

‘Hjem Svære Hjem’ spiller på Edison under Copenhagen Stage fra den 9. til den 11. juni.

Instruktør: Madeleine Rønn Juul.
Medvirkende: Emilie, Cathrine, Steen, Jamal, Josefine og Edmund.