Uden for Skælskør ligger det smukke Borreby Gods, der blev bygget helt tilbage i 1556 af rigskansler Johan Friis, men som siden 1783 har været i familien Castenschiolds eje. Siden 2002 har ejeren heddet Joachim Castenschiold. Han bor på stedet med sin hustru Vibe Castenschiold og deres søn og har siden 2004 drevet Borreby Teater. Fra 2012 har teatret holdt til i godsets store og flot renoverede lade.


Stedet er på mange måder et besøg værd. Godset ligger smukt med voldgrav og vindebro. Man kan få en rundvisning af Joachim Castenschiold på godset, hvor man blandt andet kan opleve riddersalen og stedets helt eget lille kapel, ligesom der er kig til gårdspladsen, hvor en scene fra filmen ”Baronessen fra Benzintanken” fra 1960 med blandt andet Ghita Nørby blev optaget. Det er absolut anbefalelsesværdigt – så husk at bestille en rundvisning inden ankomst.


Joachim Castenschiold har for andet år i træk inviteret skuespiller og instruktør Jan Schou til at skabe sensommerstemning med Høstfesten på Borreby – eller det store Morten Korch show 2019. Til at få showet over banen har Jan Schou et hold af både professionelle og amatørskuespillere og kapelmester Jørn Bonde ved klaveret.


Fredag aften løb premieren af stablen. Alle sejl var sat til med en stor gruppe folkedansere, der diverterede med flere traditionelle folkedanse uden for den store teaterlade. Der var udklædte frivillige, der satte høststemningen ved velkomsten med publikum. Aftenen startede for alvor med middag i form af en fin platte, der blev indtaget ved langborde, og så var der show, og hvis man skulle have de lyster, kunne man tage en svingom efterfølgende. Jan Schou har taget sangene fra de gamle Morten Korch film under kærlig behandling, så marken bliver mejet og hønsene lægger æg i lange baner. Schou er dygtig til at parodiere, og han optræder både som Poul Reichardt, Peter Malberg og Ib Mossin, så der ikke er et øje tørt. Schous kvindelige partner in crime er velsyngende Mona Britt Nykjær.


Hele castet er med på de lidt naive og genkendelige løjer, og især unge Lasse Husted Schrøder kommer ud over scenekanten.


Det er en samlet oplevelse, publikum er inviteret ind til, hvor teaterstedet ikke kunne være mere site specifikt. Det er i sagens natur en fantastisk idé at afvikle en ”høstfest” netop på godset i Borreby, og det er gennemført fra plakaten, der garanteret har fået Morten Korch til at rotere i sin grav af glæde til de medvirkendes kostumer i romantisk bondestil kreeret af Anni Primdahl Olesen. Det er på en gang corny og ægte, og så har Jan Schou virkelig fanget Morten Korch atmosfæren, og man smiler med denne og ikke ad den. Jan Schou har som instruktør formået at få alle medvirkende til at fremstå som professionelle, og det er en kunst.


Der afholdes høstfest de næste to weekender, så der er mulighed for at opleve atmosfæren.

Høstfesten på Borreby

Idé, manuskript, instruktion: Jan Schou
Kapelmester: Jørn Bonde
Scenografi: Vibe Castenschiold
Koreografi: Line Friis Pedersen
Kostumer: Anni Primdahl Olesen
Medvirkende: Jan Schou, Mona Britt Nykjær, Jesper Juhl, Marja Silvonen, Lise Gilså, Frederik Karstrøm, Anneli Larsen, Henning Christensen, Ida Pedersen, Marie Hass Augustsen, Anne Merete Olsen, Bittenliz Hessenbjerggaard, Liselotte Tranders, Thyge Brandt, Poul Henning Jensen, Lasse Husted Schrøder, Anne Lindberg og Emma Molsted.

Forestillingen opføres: 20.-22. september, 27.-29. september og 4.-6. oktober