Med blandet humor, raffineret fortælling og nærværende teater ryster HVID USKYLD op i det kollektive hukommelsestab, der hedder Danmarks fortid som kolonimagt.

I et rum fyldt med sukker og bevæbnet med krinoliner, dykkerudstyr og solcreme forsøger tre personer at gøre status efter ”jubilæumsåret” for Danmarks salg af De Vestindiske Øer i 1917. Men den historiske fortælling er lang og labyrintisk, og virkeligheden – både dengang og nu – er kompleks. Med deres ufuldstændige viden og deres moralske kompas sat på prøve kommer de tre individer til kort, og de må vedvarende skifte taktik og angribe emnet fra en ny vinkel og et nyt setup.

“Hvid uskyld” består af seks små akter, der hver især varierer i form og genre og på forskellig vis diskuterer vores individuelle såvel som nationale forhold til kolonitiden. Forestillingen rummer på én gang historiefortælling og -fortolkning samtidig med, at den udfolder en diskussion om de fortløbende tanker, der er – eller bør være – omkring Danmarks rolle og ansvar overfor efterkommerne af kolonitidens slaver.

Uden at servere direkte svar prikker HVID USKYLD til de eksisterende officielle udtalelser og kommentarer, der omhandler spørgsmålet om, hvorvidt Danmark skylder Jomfruøerne en undskyldning – og i så fald hvilken slags? Men hvad er argumentet i det hele taget for, at ”vi ikke skal undskylde?” – ud over de uoverskuelige erstatningskrav?

Holdet bag HVID USKYLD har formået at skabe en solid tekst sammenkoblet med en imponerende stærk og effektfuld scenografi og koreografi, der i sjælden grad bidrager til en emotionel forståelse af teksten, og som samtidig overrasker hele vejen igennem. Dertil kører Birgitte Prins, Mikkel Trier Rygård og Charlotte Elizabeth Munksgaard med hver sin stil skuespillet hjem på fornem vis.

Som en humoristisk og selvransagende forestilling fremfører HVID USKYLD et bredt spektrum af perspektiverne over Danmarks fortid som kolonimagt. Pointerne rundt om ignorancen, hykleriet og grådigheden leveres, mens den frie fantasi får lov til at vandre ned ad slavernes sti – dén, som vi alle sammen allerhelst vil fortrænge.

‘Hvid uskyld’ spiller på Teater FÅR302 frem til 12. maj 2018.

Medvirkende: Birgitte Prins, Mikkel Trier Rygård og Charlotte Elizabeth Munksgaard
Instruktør: Lene Skytt
Tekst: Holdet
Dramaturg: Tine Byrdal
Scenograf: Siggi Óle Pálmason
Koreograf: Maria Saaby Noer