KT-stjerner-6Netop nu kan du opleve et af dansk skuespils helt store værker på Folketeatret i Nørregade, nemlig Henri Nathansens ‘Indenfor murene’.

Jeg var spændt på at se, hvordan instruktør Thomas Bendixen havde grebet forestillingen an. Men jeg kan med sindsro sige, at jeg efter første tæppefald var fuldstændig opslugt af den svimlende gode fortælling og det eminente gode skuespil.

Det er en stor opgave at opsætte et mere end hundrede år gammelt stykke. Men historien er tidløs og stærkt skrevet, og ovenpå de grusomheder, der foregår rundt om i verden passer det ualmindeligt godt ind i vor tid, og det vil det såmænd altid gøre.

‘Indenfor murene’ skildrer de kløfter og dilemmaer der opstår og altid vil opstå – dog i mere eller mindre grad – mellem generationer og kulturer. Da den jødiske families yngste datter Esther deklererer sin forlovelse med en ikke-jøde – den kristne Jørgen, spillet af Jesper Dupont, der tilmed er søn af familiens arvefjende, står verden ikke længere – end ikke indenfor murene.

Det er på ingen måde ligegyldigt hvilken muld kærlighedens frø bliver sået i, familierne vægter deres stærke traditioner meget højere end den rå kærlighed. Esthers far har ikke glemt hvordan hans forfædre blev behandlet af Jørgens forfædre, her ligefrem dyrkes gammelt nag og had til de vandtro ‘andre’.

Jeg havde selvfølgelig set frem til at opleve vores allesammens Ghita Nørby, hun er jo efter min overbevisning noget af det bedste vi har herhjemme. Ghita spiller den hårdtprøvede mor og frue i huset, der forsøger at holde sammen på alle trådene. Af og til ledes mine tankerne tilbage på Ghitas glansrolle som Fru Skjern i Matador, dog i en lidt ældre udgave, men hun lader somme tider sit temperament løbe af med sig. En ren fornøjelse at se.
I rollen som familiens overhoved Adolf Levin ser vi Waage Sandø, der ikke rokker sig ud af stedet når det kommer til forfædrenes stoltheder og tratitioner. Familiens to sønner Jacob og Hugo spilles af henholdsvis Peter Oliver Hansen og Michael Brostrup og som den jødiske Meyer ser vi en fremragende Nicolai Kopernikus.
 Jørgens forældre Hr. og Fru. Herming spilles af den altid veloplagte og kække Preben kristensen og beundringsværdige Jannie Faurschou. ‘Indenfor murene’ er i sig selv et mesterværk, men med så kompetente stærke kræfter i rollebesætningen er det helt sikkert et af årets bedste teateroplevelser.

Du må ikke snyde dig selv for denne episke og bevægende oplevelse. En forestilling, der sin alder til trods giver mere stof til eftertanke end du kan forestille dig.

 

Spilleperiode: 5. februar 2015 – 1. april 2015

Instruktør: Thomas Bendixen

Scenografi: Maja Ravn
Medvirkende: Ghita Nørby, Waage Sandø, Preben Kristensen, Nicolaj Kopernikus, Sofia Nolsøe, Jannie Faurschou, Jesper Dupont, Signe Kærup Hjort, Michael Brostrup, Mette Kjeldgaard Jensen, Peter Oliver Hansen, Sofya Rose Johnson/Emma Skov Dahl Christiansen.