I Literaturhaus på Nørrebro kan man indtil den 22. december opleve en lille perle af en juleforestilling. Det er genskabelsen af Frank Capras film ´It´s a wonderful Life´ fra 1946 med James Stewart og Donna Reed i hovedrollerne. Filmen havde manuskript af Frances Goodrich og Albert Hackett og var baseret på Philip Van Doren Sterns bog ´The greatest Gift´, tydeligt inspireret af Charles Dickens.
På Literaturhaus spiller 4 engelske skuespillere tilsammen næsten 30 roller, så de har travlt og har ufatteligt mange replikker. Det er juleaften 1945, og George Bailey går i selvmordstanker. Han er gået fallit, og hans liv har derudover ingen mening. Hans skytsengel bliver sendt til Jorden for at få ham på andre tanker. I nedslag gennem årene sammenstykkes et billede af George og af de aftryk, han har sat for sine omgivelser. Som 10-årig reddede han sin lillebror fra at drukne. Senere forhindrer han, at en apoteker forgifter en lille dreng. Han overtager mod sin vilje sin fars forretning efter dennes død, og han lader sin krigsdekorerede bror slippe for at overtage forretningen, da han vender hjem fra krigen. Der tegner sig et billede af en person, der altid har sat egne behov i baggrunden. Da han ønsker, han aldrig var blevet født, rulles årene derfor op. De to små drenge ville have været døde, en veninde, han hjalp, ville være blevet prostitueret, og hans kone Mary ville være endt som pebermø, og hans børn ville aldrig være født.
Teatersalen i Literaturhaus har autenticitet og råhed og giver meget til forestillingen. Publikum er tæt på skuespillerne, der på deres side inddrager os og improviserer over svar fra disse. Det gør foretagendet levende og sjovt. Der spilles på flere planer, når skuespillerne forklarer, hvorfor diverse scener fra filmen ikke er med på scenen.
De fire medvirkende er imponerende, charmerende og ikke mindst sjove. De får formidlet historien i bedste engelske pantomimetradition. Christopher Smart er castets enlige hane. Han spiller hovedrollen som George Bailey, og man forstår hans frustration over, at hans liv ikke er forløbet som han kunne ønske sig.
Heroverfor står Alex Rivers sjove portræt af den fæle Mr. Potter, der som en anden Scrooge, samler til bunke og tager ågerrenter fra sine omgivelser. Alex River giver den med stok og hat og forklarer os så vi kan forstå, at her er stykkets ultimative skurk. Jo – den havde vi luret.
På stolerækkerne føler vi med Bailey, men vi har også sympati for englen, der på trods af ihærdig indsats gennem 200 år, ikke har fået sine vinger endnu. Om det lykkes, må man se forestillingen for at finde ud af.
I andre scener hjælpes historien på vej af dukker – blandt andet i kælkescenen, hvor lille broderen er ved at drukne, og i scener, hvor parrets børn er med.
Historien er hen ad det sentimentale, og netop derfor er det befriende og sjovt, at der gøres grin med det noget gammeldags univers. Forestillingen krydres med musik i baggrunden og slutter med ´Auld lang Syne´ sunget af de medvirkende.
Og så er det jo en juleforestilling, så mon der ikke venter en velsignet slutning.
´It´s a wonderful life´ i Literaturhaus
Medvirkende: Christopher Smart, Alex Rivers, Rihanna Compton, Kelly Griffiths
Producent: Down The Rabbit Hole og Mangled Yarn Theatre.
Varighed: 2 timer inkl. pause
Forestillingen spilles på engelsk.
Spilleperiode: 12. til 22. December, 2023.