Klokkeren fra Notre Dame – mere aktuel end nogensinde
Mon Victor Hugo i 1831 overhovedet havde overvejet, at hans verdenskendte roman næsten 200 år efter skulle være lige så aktuelt, som da det blev skrevet? Vi kan kun gisne, når vi på Fredericia Teater rives med ind i Notre Dames forunderlige verden.
Fantastiske sangere, skuespil, der river dig med helt op på scenen, og et sceneshow, der efterlader dig med kæben raslende hen ad gulvet – alt dette danner rammen om Fredericia Teaters opførelse af Disneys Klokkeren fra Notre Dame. Lige fra starten af første akt fremkaldes gåsehud over hele kroppen, da showet skydes i gang med sangen om Klokkerne i Notre Dame, og du kan lige så godt på forhånd forberede dig på, at gåsehuden ikke forlader din krop de næste par timer.
Om end teksterne afviger en smule fra Disneys originale, så vil du alligevel, når du lukker øjnene, føle, at du har sat vhs’en i maskinen for at gense tegnefilmen. Stemmerne er så vel castede, at du ikke oplever forskellen. Grafikken er så magisk, at du taber mælet; når katedralen bryder i brand under Dommer Frollos (spillet af Mads M. Nielsen) Helvedes Ild, når du pludselig befinder dig midt i gaderne i Paris, eller når jagten går i katedralens tårn, og du hives med fra grundplan til det allerøverste. Enhver lille detalje er gennemtænkt, sågar placeringen af publikum i kutter på scenen spiller en rolle som rekvisit i forestillingen.
Aftenens hovedroller, der udgøres af Vanessa Rodriguez Ibarra som Esmeralda, Lars Mølsted som Quasimodo, Christian Lund som Kaptajn Phoebus og Mads M. Nielsen som Frollo leverer hver og en pragtpræstationer. Christian Lund er som taget ud af Disneys tegnefilm, da han leverer de mere eller mindre dumsmarte punchlines, som kendetegner kaptajnen, eller når han står bagbundet og kniplet på Mirakelpladsen og alligevel forsøger at fremstamme sine sidste ord. Lars Mølsted giver Quasimodo helt nyt liv og gør ham om end endnu mere empatisk, end vi er vant til.
Udover aftenens hovedroller kan det ikke undgås af bemærke Diluckshan Jeyaratnam i rollen som sigøjnerkongen Clopin. Diluckshan ikke blot spiller, men er sigøjnernes konge, så snart han træder ind på scenen.
Du forlader teatersalen med armene i vejret og en oplevelse ud over det sædvanlinge. Klokkeren fra Notre Dame vækkes igen til live og sætter menneskets nærmest latente frygt for det fremmede i et nyt perspektiv. De mange flygtninge, der i øjeblikket flygter fra krig i Mellemøsten udfylder nærmest rollen som Esmeralda og Sigøjnerne, der i håbet om tryghed og bedre tider higer efter at finde deres Mirakelplads.
Har du lyst til en aften ud over det sædvanlige, til at blive revet med og fascineret af klokkerens univers, så er Klokkeren fra Notre Dame så afgjort et besøg værd.
Klokkeren fra Notre Dame har verdenspremiere den 14. oktober 2016 på Fredericia Teater frem til 27. november, herefter flyttes forestillingen fra den 23. juni til 16. juli 2017 på Det Kongelige Teaters Gammelscene.
Instruktør Thomas agerholm.
Medvirkende: Lars Mølsted, Mads M. Nielsen, Vanessa Rodiguez Ibarra, Christian Lund, Diluckshan Jeyaratnam m.fl.