Der er sket meget i de 100 år, der er gået siden kvinderne fik valgret i Danmark. Og denne forestilling giver både et humoristisk og alvorligt billede af kvinderollens udvikling.

Ligenu markerer Folketeatret hundredeåret for kvinders valgret med forestillingen ‘Lillys Danmarkshistorie’, hvor seks fantastiske kvinder giver et alsidigt billede af de kvinder der har været med til at forme det Danmark vi har i dag.

I rollen som Lilly ser vi Henriette Rosenbeck, der som ung pige tager den lange tur fra jylland til storbyen for at arbejde som cigaretpige – et job kun for de ordenlige og kønneste piger. Pia Rosenbaum er helt utrolig sød i rollen som mormor Misse, der med sit hårde liv i marken, forsøger at holde fast i de rosenrøde minder. Pia Rosenbaum har et helt særlig evne til at få publikum til at skrige af grin, når hun folder sit komiske talent ud med dans, sang og ubeskrivelige ansigtsmimik.

Christiane Bjørg Nielsen er den frie faster Annie, der har flere forhold bag sig, og dermed også fået tre børn med to forskellige mænd. Hun elsker et godt glas øl, eller 2 eller tre, hun har flere skarpe replikker, der går lige i lattermusklen. Birgitte Raaberg er farmor Gudrun. Hun har to børn født udenfor ægteskab, hun arbejder som syerske, og er egentlig fløjtende ligeglad med hvad folk måtte tænke om hende. Birgitte Raaberg et dybt troværdig i rollen som farmor Gudrun.

De to unge roller som døtrene Pia og Tina spilles af Tanya Lund Andersen og Sanne Graulund. Pia er lillesøsteren, der i mellem stykkets skønne minerige scener tager noter til bogen ‘Lillys Danmarkshistorie’ med indput fra mor, bedstemødre, og også den flippede søster Tina.

‘Lillys Danmarkshistorie’ er med andre ord fyldt med skønne kvindetyper, som vi alle kender på den ene eller anden måde.
Det er en skøn blanding af små scener med glimt fra fortiden på kryds og tværs af relationer og synspunkter, og forestillingen  er dejligt krydret med musikalske indslag fra de forskellige årtier.

‘Lillys Danmarkshistorie’ spiller på Folketeatret frem til den 5. december 2015.

Instruktør: Robert Parr
Medvirkende: Pia Rosenbaum, Birgitte Raaberg, Henriette Rosenbeck, Christiane Bjørg Nielsen, Tanya Lund Andersen og Sanne Graulund.