Teater Ord/Blindt fortæller gennem Nis Petersens digte ‘Nattens Pibere’ om hjemløsheden. Nattens Pibere blev udgivet i 1926, efter at Nis Petersen selv som hjemløs vagabond var begyndt at skrive om det han oplevede.
Mens mørket falder på, hen over Nørrebros gader, vandrer man i samlet flok fra LitteraturHaus, hvor det hele starter og ud i nattelivets begyndelse.
I ørerne lyder skiftevis tre forskellige lydspor fra en lånt Mp3-afspiller – det ene spor er Nis Petersens digte, læst op af Lars, en af gadens folk. Lars fortæller også dele af sin egen personlige historie om at være hjemløs ind imellem, afbrudt af beskrivelser fra lyden af en stedfortæller, som holder os nogenlunde på sporet af, hvor vi er henne på Nørrebro.
Udover lyden i øregangene, har vi skuespiller Rasmus Rhode med som guide, som flere steder stopper op på ruten, for at give os alle lidt at varme os på – og her er der ikke tale om en varm kop kaffe. Samtidig med at han spiller på sin guitar og synger en tekst, som mere eller mindre passer til netop det sted, vi gør ophold. Det er blandt andet på kirkegården og der hvor Ungdomshuset engang slog sine rødder.
Enten er man til denne interaktive måde at opleve kulturen på eller også finder man det forstyrrende, at man samtidig med at skulle lytte til poesiens ord, bliver afbrudt af at kigge efter biler, så man ikke bliver kørt ned eller skal skrue op for lyden fra Mp3-afspilleren, fordi man passerer en højtspillende udendørs fest midt på Nørrebro. Selvfølgelig er det meningen, at man skal føle på autentisk vis, hvordan det er at vandre rundt på gaden – der er det jo netop disse ting, man kan møde undervejs. Men der skal man jo heller ikke nødvendigvis være verdensmester i multitasking samtidig.
Det er ellers fine og tankevækkende fortællinger denne audiowalk tilbyder, men det roder også lidt.
Hvornår er det poesien, man skal forholde sig til, og hvornår er det nutidens fortælling fra Lars? Og hvorfor lige denne specifikke rute på Nørrebro? Hverken forfatter Nis Petersen eller den hjemløse Lars nævner på noget tidspunkt Nørrebro, men derimod både Vesterbro og Christiania. Nis Petersen boede endda selv på Mændenes Hjem på Vesterbro i 1922. Selvfølgelig er der da sikkert også hjemløse på Nørrebro, men det er ikke umiddelbart det første sted, man forbinder med hjemløsheden. Det blev derfor en slags undring gennem meget af turen, samtidig med en masse andre ubesvarede spørgsmål på grund af den lidt rodede sammenblanding af fiktion og virkelighed. Og hvem skulle vores guide forestille at være? Bare guide? Ven af gadens folk eller selv hjemløs? Måske kan man selv vælge. Men forvirringen var stor.
Måske er det bare blevet almindeligt at blande genrene og så kalde det ’faktion’ eller ’mockumentary’, men her er det jo hverken fuldt ud skrevne ord eller en visuel dokumentar, hvad kalder man det mon så?
Trods forvirringen er gadens folks historier altid en fortælling værdig og derfor skal man naturligvis benytte hver en ledighed, man får til at høre dem.
Tid: Hver onsdag til lørdag fra 29. august til 26. september
Sted: På Nørrebro – med udgangspunkt i LiteraturHaus
Medvirkende: Rasmus Rhode
Instruktør: Jeremy M. Thomas
Idé: Rasmus Rhode
Producent: Teater Ord/Blindt
Arrangør: Teater Ord/Blindt
Produceret i samarbejde med LiteraturHaus og Støberiet