I en sort black box foregår et eksperiment med tre unge mennesker. World of Warcraft-spilleren og YouTuberen Stefan, Instagrammeren Karolina og den politisk- og Twitteraktive Veronika. De har alle sagt ja til at teste en række nye reklamer for en stor sum penge, men hvad de ikke ved er, at de faktisk skal teste nye teknologiske prototyper, der kan være med til at optimere menneskets liv på de sociale medier.

Dette univers trådte vi ind i, da vi var inviteret med til premiere på forestillingen ONLINE!, i det københavnske teatervækstlag, hos den nyligt opstartede teatergruppe Teater RÅ. I ONLINE! inviteres publikum med ind til en legende undersøgelse af menneskets afhængighed af teknologi. ONLINE! er en forestilling der emmer af at være skabt af nytænkende, unge skuespillerspirer, der ønsker at lege med scenekunstneriske greb og selvskrevet dramatik, hvilket de også lykkes med. Med forestillingen stiller de spørgsmål til, hvad der ville ske, hvis vi kunne være koblet op på de sociale medier alle døgnets 24 timer. En løsning der undersøges igennem et alarmerende, spilstærkt og lydbårent univers, der udgør en granskning af teknologiens skyggesider, skabt alene af de unge teatermagere.

Vi bliver som publikum positioneret som en række forskere der kigger på eksperimentet, uden at de tre forsøgsrotter kan se os. En sci-fi inspireret computerstemme vejleder publikum igennem forestillingen, ved at informere os om deltagernes situation, og samtidig vejleder den også deltagerne igennem eksperimentet. En stor cadeau skal lyde til gruppens leg med lyduniverset, der med teknologiske lyde larmer på en sådan alarmerende vis, at det får os til at sætte spørgsmålstegn ved, hvor langt vi bør gå med nye teknologiske tiltag.

Et andet spændende greb gruppen gør brug af, er at publikum fra start af bliver bedt om at finde deres telefoner frem. Ikke nok med at de skal anvendes til at gennemføre online afstemninger i løbet af forestillingen, så bliver alle bedt om at slå lyden til og ikke fra, som vi ellers er vant til. Publikums telefoner plinger, hver gang en ny besked tikker ind, hvilket supplerer godt til forestillingens lydbillede og tekniske univers – og samtidigt onlinekritiske stemning. Alt i alt formår de seje teater-connoisseurer fra Teater RÅ at skabe en foruroligende og helstøbt vækstlagsforestilling.

Forestillingen spiller d. 3. og 4. maj på VOX-scenen i Huset på Rådhusstræde i København. Derefter turnerer gruppen videre til Jægerspris og spiller på JAS-scenen (Jægerspris Amatør Scene) d. 23. og 24. maj 2019.

Instruktør – Mathias Hartmann Niclasen

Medvirkende – Mia Plantin Kristensen, Alberte Riis Alexis Ibsen og Malthe Saunte Hansen

Teknikere – Christian Haagen Birkvang og Joachim Ibsen