Det er en gammel svend af en tekst, Det Kongelige Teater har valgt til seneste udspil på deres mindre scene Mellemgulvet. Det er Penthesilia af Heinrich von Kleist fra 1808, men den passer som pile til en armbrøst i 2019, hvor kønnene tilsyneladende behøver hinanden mindre og mindre.
Historien handler om de ét-brystede amazoner mod de mænd, som kun skal bruges til at forplante sig med, og hvor små drengebørn bliver slået ihjel ved fødslen. Der er intet, der kan stoppe disse damer – undtagen måske hvis kærligheden blander sig og roder alting til. I spidsen for kvindehæren står amazonedronningen Penthesilia, der er i krig mod både grækere og trojanere. Ved historiens begyndelse har den trojanske krig varet i 10 år. Penthesilia har hørt om helten Achilleus fra sin mor, og da de to mødes, betages hun.
I den oprindelige myte slår Achilleus Penthesilia ihjel og forelsker sig i hende i dødsøjeblikket, men Kleist har vendt myten om, så Penthesilia slår Achilleus ihjel, hvorefter hun forelsker sig – ærgerligt ærgerligt.
Det er en smuk, men vanskelig tekst, som til tider er svær at følge med i. Måske for at få det hele til at glide ned, er alle iført moderne træningstøj med undtagelse af store hjelme, der godt kunne have været med i den trojanske krig. Med på scenen er komponist og musiker Emil Assing Høyer, der dunker igennem med sin synthesizer, mens kampscenerne fyger i stroboskoplyset, og det giver en flot effekt.
Det er en endog meget fysisk forestilling, og koreografen Oleg Glushkov har skabt en koreografi, der kan få mange fortænkte moderne danseforestillinger til at gå hjem at lægge sig. Kamp/samlejescenen mellem Penthesilia og Achilleus er imponerende, og Johanne Louise Schmidt og Morten Burian er i topform som de to. Det er kraftfuldt og saftigt, hvad der foregår mellem dem. Johanne Louise Schmidt er intens som amazonen, der får sit verdensbillede vendt på hovedet og bliver næsten vanvittig, og Burian spiller godt op til hende som Achilleus.
Der er fart over feltet de næsten to timer, forestillingen varer, og alle medvirkende får os til at leve med historiens personer.
Penthesilia på Det Kongelige Teater – Skuespilhuset
Dramatiker: Heinrich von Kleist
Iscenesættelse: Sigrid Strøm Reibo
Scenografi og kostumer: Jonas Fly
Lysdesign: Mårten K. Axelsson
Koreografi: Oleg Glushkov
Komponist og musiker: Emil Assing Høyer
Oversættelse: Inger Christensen
Medvirkende: Johanne Louise Schmidt, Sicilia Gadborg Høegh, Özlem Saglanmak, Fanny Louise Bernth, Tina Gylling Mortensen, Morten Burian, Kasper Laisner, Patrick Baurichter, Laus Høybye og Mathias Skov Rahbæk.
Varighed: 1 timer og 50 minutter uden pause
Spilleperiode: 28. november 2019 til 11. januar 2020