Emil fra Lønneberg har ADHD, Karlson på taget er forældreløs, Mio flygter til “Landet i det fjerne” fordi hans adoptivforældre ikke kan lide drenge, Ronja Røverdatter er datter af en røverkonge og slås mod Borkarøverne, Jonathan og Tvebak kæmper for frihed i Nangijala og Pippi bryder alle regler, bor selv i Villavillekulla med en hest og en abe. Alt sammen er det ingredienser i vores alle sammens børnelærdom, som Astrid Lindgren står bag – historier som på hver sin måde fortæller noget om børnenes verden.

Denne verden forstår Nyborg Voldspil, der i år har valgt at opføre Pippe som årets vinterforestilling. Forestillingen spilles i hyggelige rammer på den gamle Slotsmølle, og skuespillerne er oplagte og klar på, at fortælle en historie og give publikum et godt grin.

Pippi flytter alene ind i Villavillekulla; hendes mor er i himlen og hendes far er sørøver på det store hav. Her møder hun nabobørnene Tommy og Annika, der hurtigt bliver en fast del af inventaret i Pippis hus sammen med hesten og aben Hr. Nelson. Historierne om Pippi er mange, og vi kender dem nok alle sammen omend nogle af dem synes længere væk i glemslen end andre. Alligevel bliver man altid som barn igen, når netop sådanne forestillinger opsættes på ny. I Nyborg er der denne gang tale om noget så stort som en danmarkspremiere på en Astrid Lindgren fortælling. I samarbejde med Astrid Lindgrens efterfølgere, der har samtlige rettigheder til hendes historier, har instruktør Jesper Dupont nemlig formået at lave en nyoversættelse af den kendte klassiker – og det har han gjort godt. Pippi er Pippi, som Pippi altid har været, men især replikkerne er mere tidssvarende end tidligere og der er langt til dengang, vi alle sammen så Pippi på svensk med dansk tale ind over.

Skuespillerne er velcastede. Især trioen bestående af Pippi (Nanna Tipsmark), Annika (Lærke Holst) og Tommy (Sebastian Holm) gør det i særdeleshed godt. Især det yngre publikum er overbeviste om, at der rent faktisk er den rigtige Pippi, der står foran dem og en forestilling for hele familien bliver bare endnu bedre, når man kan høre de mindste grine højt og hjerteligt i hele salen samtidig med, at de synger med på den velkendte sang om Pippi. Nanna Tipsmark ER Pippi. Hendes energiniveau er tårnhøjt og hendes skuespil tilpas flabet. Sammen med Sebastian Holm og Lærke Holst formår de at udgøre en reel vennegruppe.

Herudover er Fru Prysselius i samarbejde med Vivian Edelborg, Benjamin Holmstrøm Nielsen som Kling, Emil Nielsen som Klang og Dorthe Boe som lærerinden akkurat lige så irriterende og underholdende, som de skal være. Især makkerparret Kling og Klang er på deres usynlige motorcykler og forfærdelige samarbejde et sikkert hit, der fører mange grin med sig. Et andet uimodståeligt makkerpar er røverparret Blom og Dunder i form af Jens Jepsen og Kasper Olesen. Jens Jepsen indtager som altid scenen og får folk til at grine med hans vanvittige mimik og skønne skuespil. Denne gang bakkes han flot og godt op af Olesen, der om muligt er den klogeste af de to røvere.

Alt i alt må det siges, at Nyborg Voldspils mange glade amatører igen formår at stable en flot og underholdende forestilling på benene. Som altid er der tale om dygtige skuespillere lige fra hovedrollen til resten af ensemblet samtidig med, at der er tænkt på detaljerne og netop disse små og nogle gange pudsige detaljer gør forestillingen til det, den skal være.

Pippi Langstrømpe – Nyborg Voldspil

 

Efter Astrid Lindgrens fortællinger:

Oversættelse: Jesper Dupont

Medvirkende: Nanna Tipsmark, Anne-Catrine Albæk, Sebastian Holm, Lærke Holst, Vivian Edelborg, Benjamin Holmstrøm Nielsen, Emil Nielsen, Emil Nielsen, Kasper Olesen, Jens Jepsen, Dorthe Boe Christensen, Kasper Mortensen, Agnes Juul Lunde m.fl.

Instruktør: Jesper Dupont

Koreograf: Maria Nielsen

Produktionsleder: Nicolaj Dencker Rasmussen

Scenograf: Malene Højme Ilskov

Orkesterleder: Mads Lunde

Sang- og korinstruktør: Kristine Becker Lund

Forestillingen spiller på Nyborg Slotsmølle fra den 9. November til 9. December 2018.

*****